De laatste, en tevens eerste keer dat ik Heather Nova live heb mogen ervaren is al weer enige tijd geleden, om precies te zijn PinkPop 1995 alweer. Eigenlijk is dat best vreemd, gezien ze met regelmaat in Nederland optreedt, maar het is er voor mij niet eerder van gekomen. Nu, 17 jaar later, zie ik haar weer, maar dan in een veel kleinere setting dan in Landgraaf, namelijk in de grote zaal van Paradiso Amsterdam.

Als support mocht Steffany June de zaal opwarmen. Een vreemde keuze, want de harde pop/rock muziek die zij en haar band maken staat in groot contrast met de warme en ingetogen Heather Nova. Ook het nu aanwezige publiek lijkt meer oog te hebben voor de twee verliefde ogende meisjes die elkaar staan te zoenen voor het podium.

Vervolgens is het de beurt aan Heather Nova. Op het podium is inmiddels een microfoon geplaatst, beplakt met (echte) bloemen en is er een tapijtje neergelegd. Ik verwachte dat ze op blote voeten zou aantreden maar dat is niet het geval. Applaus klinkt als ze opkomt en ze zet in met ‘Save a Little Piece of Tomorrow’ van haar laatste album ‘300 days at Sea’. Na het tweede nummer ‘London Rain’ spreekt ze het publiek toe. Ze zegt altijd blij te zijn om in Amsterdam te zijn… dat ze houdt van Amsterdam, van de singels, de sfeer… maar niet van de wiet. Er klinkt een applaus al is dit bescheiden..

Het is mooi om te zien dat Heather nog zo veel kan genieten van haar optredens als dat het publiek het doet. Haar loepzuivere hoge stem weet de vele bezoekers in de zaal te raken. Als Heather plaats neemt achter de piano en ‘Good Ship Moon’ gaat spelen, is het muisstil in de zaal. Mensen die toch zo nodig moeten praten worden stil “ge-sshhhtt” door de mensen om hen heen. Na dit nummer vertelt ze dat ze ook op tournee is met Bryan Adams en in zijn voorprogramma staat, maar liever speelt ze intieme settings, zoals nu in Paradiso. En gelijk heeft ze, haar muziek komt beter tot haar recht in clubsettings dan in grote stadions. Zeker na 2e slaapliedje ‘Fool for You’, gelukkig wordt iedereen weer een beetje wakker geschud wordt met volgend nummer ‘Do something that scares you’, ook van haar laatste album.

Een hele setlist, met een erg hoge uithaal bij ‘Heart and Shoulder’, en maar liefst 2 toegiften verder, waarbij de bekende ‘Sugar’ en ‘Walk With Me’ niet vergeten worden, is het echt het einde van de show, en dit na ruim 2 uur spelen… Het was een mooie mix van nummers van haar laatste album als hits van de overige. Heather Nova toont aan nog steeds in topvorm te zijn en nog evenveel plezier te hebben in haar optredens na bijna 20 jaar muziek maken. Voor het bezoeken van haar volgende optreden zal ik niet meer zo lang wachten voortaan. Beloofd.

Foto’s (c) 2012 Robert Tjalondo

Deel: