Hoewel de zaal erg klein oogt wordt mij het aantal van 300 bezoekers beloofd. Dat zijn er iets meer dan dat er in de kleine zaal van Paradiso kan. Vandaar dat het optreden verplaatst is. Greg Holden, eigenlijk alleen bekend van een van de meest aangevraagde nummers van Serious Request 2011 ‘The Lost Boy’, geeft 5 shows in Nederland en allemaal zijn ze uitverkocht. Hoe tof is het dan om op het laatste moment door zijn manager op de gastenlijst gezet te worden. Tussen de concerten door wordt er nog een intiem concert in de vernieuwde Wisseloord Studio’s gegeven voor de leden van Cortonville, een ‘shelter for the talented’ opgericht door Eric Corton.

Greg staat niet alleen op het podium. De singer/songwriter wordt o.a. bijgestaan door zangeres Jerusa van Lith en JP Hoekstra (Krezip, Giuld of Staggs) die zowel bas als gitaar speelt. Dit is een geweldige balans van band en singer/songwriter. “Parking, wtf” opent Greg tussen de nummers door. Hij had graag in Amsterdam willen wonen, maar het parkeerbeleid houdt hem tegen. Tenzij iemand een oplossing weet. “a bike” wordt er uit het publiek geroepen. Greg roept “Jesus Christ!” terug.

Hoewel Greg in Schotland is geboren en in Londen is grootgebracht, is hij in New York gaan wonen. Daar sprak Greg een dakloze in een metrostation Fulton St., waar hij zogenaamde Subway Sessions hield. Ondanks alle ellende, was hij gelukkig met het leven dat hij had. Greg Holden schreef erover in het nummer ‘American Dream’, een prachtig nummer. Bij ‘I won’t forget’ is het muisstil en op het einde mag het publiek mee ‘oehoee-en’.

Greg heeft veel praatjes met het publiek. Soms serieus, vaak met humor. Hij wijst ons erop dat zijn nieuwe cd ‘I don’t believe you’ te koop is. Ruim de helft van de nummers die hij speelt komen van dat album, welke ook in een akoestische uitvoering te krijgen is. Voordat hij het laatste nummer aankondigt vertelt hij wat ’t publiek moet doen. Hij belooft snel terug te komen, misschien september… Het laatste nummer is de de reden van zijn concertreeks, ‘The Lost Boy’

Oorverdovend komt ‘ie alleen terug en speelt ‘Following Footsteps’ in een muisstil Bitterzoet. Het allerlaatst nummer ‘Bar on a’ wordt weer met alle muzikanten gespeeld. Gebroedelijk mogen we meezingen. ‘It makes no difference what city I’m in. The drinks cost the same and they do the same thing’ Het heeft stiekem wat weg van een Engels pub-lied, maarmee daar doe ik Greg Holden echt te kort. Hij kan nogmaals niet geloven dat al zijn shows in Nederland al 2 maanden zijn uitverkocht en is erg blij dat wij er zijn. Greg Holden tourt dit voorjaar door Europa, maar komt in mei weer terug naar Nederland. 17 mei is hij te zien en horen op Dauwpop, Hellendoorn.


Foto’s (c) 2012 Yuri Saalberg

Deel: