Al een paar weken geleden werd bekend dat Blaudzun in de Vera was uitverkocht en werd er op de dag zelf gewaarschuwd om op tijd te komen om lange wachtrijen te voorkomen. Aangekomen bij de Vera heeft er zich inderdaad al een rij gevormd. Op een wit A4tje bij de ingang word er door Blaudzun en voorprogramma Dyzack vriendelijk verzocht om in de zaal aandacht te hebben voor de muziek en voor het praatgrage publiek word gevraagd om richting de beruchte Kelderbar van de Vera te gaan.

Voorprogramma Dyzack weet te boeien. Bij zijn rustigere liedjes is het publiek inderdaad aan het luisteren en hoor je maar weinig geroezemoes. Nadat Dyzack elektrische geluiden uit zijn akoestische gitaar weet te krijgen stijgt het geroezemoes ook. Jammer, want Dyzack, die graag twee nummers achter elkaar speelt, om daarna een kort praatje te doen is de moeite waard.

Blaudzun, echte naam Johannes Sigmond heeft afgelopen januari zijn 3e cd ‘Heavy Flowers’ uitgebracht. Dat deze een succes is, is te zien aan de vele uitverkochte shows die de clubtour aandoet. Blaudzun die opent met de gelijknamige album titel ‘Flame On My Head’ heeft bijna meteen de aandacht van het Vera-publiek. Er wordt meteen overgegaan op ‘Who Took The Wheel’. Op het podium komen een hoop verschillende gitaren voorbij. Akoestische, elektrische, de banjo. Als de Ukelele verschijnt wordt het stil in de Vera, op 1 iemand na, die het instrument even bij naam wil noemen (lees: schreeuwen). Blaudzun zet het gevoelige ‘Wolf’s Behind The Glass’ in en de Vera luistert aandachtig. Haast zonder versterking galmt Johannes z’n stem over het publiek heen. Ik heb het nog nooit zo stil meegemaakt in de Vera. Na de laatste noten op de Ukelele blijft het nog een paar seconden stil waarop er een luid applaus uitbarst.

Tussen de nummers door word er niet veel gepraat. Ook niet nodig. Wel een mooi intro stukje voor het nummer ‘Streetcover Shouter’. Over de mensen die altijd graag willen laten weten wat jij zou moeten doen of proberen. Die een beetje hun mening opdringen. Waar je een paar jaar later aan terug denkt en misschien toch moest toegeven dat ze gelijk hadden. Van die fijne vervelende mensen, aldus Blaudzun, dat is waar ‘Streetcover Shouter’ overgaat.

De liedjes lijken voorbij te vliegen, al snel is het het einde van het concert en komt single ‘Elephants’ voorbij. Een bekend nummer bij het publiek, want het wordt luidkeels meegezongen. De band gaat af, maar komt terug met de toegift ‘Another Ghost Rocket’. De Vera wil meer en krijgt nog als afsluiter ‘Solar’. Blaudzun wenst ons nog een fijne avond en naar aanleiding van een Twitterbericht van Blaudzun de volgende ochtend; ” …je zal vanochtend wakker worden met gesigneerde Blaudzunbillen of -borsten. Of erger, een gitaar met handtekening. Je was prachtig Vera” moet je er wel van uit gaan dat dat is gelukt.

Het mooie is dat, mocht je geen kaartje hebben voor deze tour er inmiddels al een nieuwe tour is gepland in het najaar! Gaan!


Foto’s (c) 2011 Shanna Wiggerman

Deel: