Niet zomaar dans in Plaza Futura, maar meer dan dans alleen, Dans Plus dus. Komende maand drie choreografen die graag buiten de lijntjes kleuren en naast aanstekelijke en explosieve choreografieën kiezen voor een opmerkelijke en theatrale setting. Club Guy en Roni zoekt altijd de confrontatie met andere disciplines en komt met een theatraal werk uit 1918 met muziek van Igor Stravinsky, choreograaf André Gingras kiest voor een duet in een heuse boksarena en Kenneth Flak bouwt een spannende omgeving samen met de Japanse multimediadesigner Matsuo Kunihiko.

Vrijdag 3 februari staat de voorstelling ‘l ‘Histoire du Soldat’ van Guy & Roni op het programma. Een intense dansvoorstelling die dit jaar op zomerfestival De Parade te zien was. In deze voorstelling zijn we getuige van de pijnlijke ervaringen van een jonge soldaat in oorlogstijd. Hoe gaat een jonge ziel om met de directe confrontatie en zelfs het doden van De Vijand? Met drie dansers en één actrice is ‘l’Histoire du Soldat’ een fysieke reis door grillige en spannende ritmes van Igor Stravinsky vol onvoorspelbare beelden, handelingen, humor en emoties. Theaterjournaal over Club Guy & Roni: “Sinds hun oprichting in 2002 creëert Club Guy & Roni een smeltkroes aan ideeën, stijlen en culturen, die keer op keer een krachtig succes blijkt.”

Woensdag 15 februari presenteert choreograaf Kenneth Flak de productie ‘The Chinese Room’. Dans en Nieuwe Media worden in deze voorstelling op spannende wijze gecombineerd. Zowel in inhoud als in vorm is er een grote rol weggelegd voor nieuwe technologie. Samen met danseres Küllie Roosna, lichtontwerper Thomas Dotzler en multimediakunstenaar Matsuo Kunihiko onderzoekt Kenneth de nieuwe Humanity 2.0. Kunnen we menselijk blijven in een netwerkrealiteit, waar technologie, fysiek, verstand en macht één zijn geworden? Als choreograaf maakte hij verschillende producties, waaronder ‘Of Gods and Driftwood’, genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs. In 2007 werd Flak voor zijn dansprestaties in Gingras’ solo CYP17 geprezen met de prestigieuze Bessie Award.

Zaterdag 3 maart haalt de gelauwerde choreograaf André Gingras uit in de boksring. Zijn fascinatie voor de extreme lichamelijkheid van de sport, de ondubbelzinnige strijd om de overwinning en de passie van de fans vertaalt hij in deze voorstelling voor twee dansers én het publiek. ‘The Sweet Art of Bruising’ is een bokswedstrijd als performance en een metafoor voor het gevecht met ‘de Ander’. Gebaseerd op de structuur van een bokswedstrijd met zijn diverse rondes en pauzes, maakt Gingras een choreografie waarin hij met de dynamiek van de sport een nieuwe danstaal creëert. Met dansers Jason de Witt en Chérif Zaouali.

Deel: