De ‘Breder dan Klassiek’-tour van Ellen ten Damme is vrijdag in De Oosterpoort in Groningen van start gegaan. Het was het eerste concert van een serie van acht concerten in verschillende theaters door heel Nederland. Ze maken onderdeel uit van de jaarlijkse Nieuwjaarsconcertserie waarin Amsterdam Sinfonietta traditiegetrouw met sterren uit de pop- en jazzwereld samenwerkt. Dit jaar hebben ze gekozen voor een samenwerking met het multitalent Ellen ten Damme.

Ellen ten Damme staat bekend als een veelzijdige artieste. Ze is niet alleen een performer en artieste, maar ook een prima muzikante en begaafd zangeres. Met haar theatershow ‘CirqueStilleto’ had ze enorm veel succes. Ze heeft opgetreden met haar intieme liedjesprogramma ‘Durf jij?’ en ze was in de zomer van 2011 te gast in de dansvoorstelling ‘Twools’ van het Rotterdamse Scapino-ballet. Haar nieuwste cd ligt binnenkort in de winkels.

Klassieke muziek gecombineerd met de nummers van Ellen ten Damme. Een goede combinatie ook, zo bleek. Onder andere nummers als ‘Ik hoop dat het slecht met je gaat’, ‘Koningin van Frankrijk’ en ‘Ik moet nog zoveel leren’ passeerden de revue. Geheel akoestisch gezongen door Ellen en akoestisch gespeeld door Amsterdam Sinfonietta kregen ze de hele zaal mee met haar nummer ‘Ik ben niet bang.’ Het publiek werd gevraagd het refrein uit volle borst mee te zingen. Dat deden ze maar al te graag.

Na de pauze werd gestart met een stuk muziek door het Amsterdam Sinfonietta, waarna Ellen na enkele minuten vanuit de lucht naar beneden kwam dalen en haar optreden vervolgde. Ook werden de bezoekers getrakteerd op een medley. Geheel verkleed als bruidje zong Ellen ‘I wanna be loved by you’, waarna ze het publiek in liep en ‘Like a Virgin’ van Madonna inzette en dit geheel op haar eigen wijze uitvoerde. Aan het einde van het concert kreeg Ellen een staande ovatie, waarna nog een toegift volgde.

Kort samengevat, de sfeer tijdens het concert was erg goed en het publiek deed leuk mee. Het was jammer dat de zaal niet helemaal uitverkocht was, want dat had ze meer dan verdiend. Van klassiek tot pop, Nederlandstalig, Engelstalig en Duitstalig, Ellen ten Damme zingt het. En goed ook. Met tussendoor een vleugje humor.


Foto’s (c) 2012 Bianca Meijer

Deel: