Een fascinerende documentaire van Menna Laura Meijer over de muzikant Colin Benders, beter bekend als Kyteman; zijn compromisloze artistieke keuzes, het verlangen naar vernieuwing de dagelijkse praktijk, het geld en de organisatie. Officieel geselecteerd voor de IDFA Play Competition for Music Documentary – IDFA 2011. De wereldpremière vindt plaats op zaterdag 19 november om 16:00 uur in het Tuschinski in Amsterdam en is vanaf 1 december te zien in de filmtheaters.

In 2009 werd Colin Benders in één klap beroemd met zijn Kytemans Hiphop Orkest. Hij overrompelde en overwon Nederland met optredens en zijn album ‘The Hermit Sessions’. Recensenten overtroeven elkaar in hun lof: ‘De lat voor live-hiphop is één meter hoger gelegd door een jongen uit Utrecht’, ‘The next big thing’ van eigen bodem’, ‘betoverend’, en ‘een on-Nederlands rijk en ambitieus album’.

Toch beslist Benders tot ieders verbazing om in december 2009 zijn laatste concert te geven. Hij gelooft dat een echte kunstenaar het bekende loslaat, risico’s neemt en zijn verlangen naar vernieuwing volgt. ‘Ik maak geen muziek om succes te krijgen. Ik maak geen muziek om geld te verdienen. Het is een bizar jaar geweest, maar nu heb ik weer de ruimte om na te denken over het volgende ding.’ Wat dat volgende ding moet worden, dat is de vraag.

Regisseur Menna Laura Meijer volgt in deze documentaire de onrustige creatieve zoektocht van Colin Benders naar nieuwe muziek. Zo vraagt zij zich af waarin voor hem de bron van zijn muziek ligt. De film geeft een indringend beeld van een uitzonderlijk getalenteerde muzikant. Benders is compromisloos in zijn kunstenaarschap en durft, met ogenschijnlijk gemak, groots te denken. Maar de dagelijkse praktijk, het geld en de organisatie, laten zich niet zo makkelijk in banen leiden en staan vaak in schril contrast met de plannen en idealen van de muzikant.


Deel: