altDe alweer 35e editie van Legendary Albums gaat deze week over een rockband uit Seattle (USA), welke in 1990 opgericht werd. In hun beginperiode werd hun muziek in de categorie ‘grunge’ geplaatst, later werd dat gewijzigd in alternatieve en mainstream rock. Geschat wordt dat de band wereldwijd meer dan 60 miljoen albums heeft verkocht. Hiermee behoren ze tot de best verkopende rockbands allertijden wereldwijd. Deze week in ‘Legendary albums ….. ‘Ten’ (Pearl Jam)’.

Pearl Jam’s debuut album is uitgekomen op 27 augustus 1991 en zou het best verkopende album (ruim 14 miljoen stuks) wat de band heeft uitgebracht worden. Uitgebracht in dezelfde periode als Nirvana’s ‘Nevermind’, is ‘Ten’ een beetje op de achtergrond gebleven. ‘Mother Love Bone’ en ‘Green River, twee bands van wiens leden bassist Jeff Ament en gitarist Stone Gossard, tesamen met lead gitarist Mike McCready, drummer Dave Krusen en zanger Eddie Vedder Pearl Jam vormden, begonnen ze samen te werken en legden ze de basis voor zo goed als alle muziek op het album ‘Ten’. Vedder’s teksten en stem gecombineerd met het dynamische gitaarspel van McCready en het knallende drumgeluid van Krusen maakten van de band een goed samenwerkende eenheid welke alleen maar sterker werd tijdens de opnames van hun acht volgende studioalbums uitgebracht na ‘Ten’.

{slide=Pearl Jam – ‘Alive’}http://www.youtube.com/watch?v=GRCYQxAJTRI{/slide}

{slide=Pearl Jam – ‘Even Flow’}http://www.youtube.com/watch?v=CxKWTzr-k6s{/slide}

Het album begint met het nummer ‘Once’, een nummer wat de toon aangeeft voor de rest van het album. De drie grote hits van het album, ‘Alive’, ‘Even Flow’, en ‘Jeremy’ zijn de meest memorabele tracks van ‘Ten’. ‘Alive’ gaat over een persoon die erachter komt dat zijn vader niet zijn vader is. Vedders eigen gezinsleven stond model als inspiratie voor het nummer. Hij wilde het nummer ‘Alive’ een tijdje niet live spelen vanwege het drama wat tijdens hun optreden in Roskilde (2000) plaatsvond. Negen bezoekers werden tijdens dit concert platgedrukt. ‘Jeremy’ verteld het verhaal van een verschoppeling gedreven door geweld, een verhaal van wanhoop en vervreemding. De impact van de clip behorende bij ‘Jeremy’ (de clip toonde een jongen die zelfmoord pleegde voor zijn klasgenoten) had een sterke invloed op de band. De video zorgde ervoor dat Pearl Jam tot supersterren gekroond werden, het gaf ook een emotioneel beeld van de band weer.

{slide=Pearl Jam – ‘Jeremy’}http://www.youtube.com/watch?v=MS91knuzoOA{/slide}

{slide=Pearl Jam – ‘Black’}http://www.youtube.com/watch?v=cs-XZ_dN4Hc{/slide}

‘Ten’ staat het meest bekend om zijn stevige rocknummers, ook staan er schitterende ballads op, zoals ‘Black’, ‘Oceans’ en ‘Release’. ‘Oceans’, met zijn drumpartijen en gitaarspel gecombineerd met een “zeurende” zang van Vedder leek een blauwdruk voor toekomstige Pearl Jam nummers. Leuk detail is dat er tijdens het nummer er twee vreemde instrumenten te horen zijn. Een studiotechnicus gebruikte een brandblusser en een pepermolen als slaginstrument. ‘Black’ zou eerst als single uitgebracht worden, ware het niet dat Vedder van mening was dat als er een hoesje en een videoclip voor het nummer gemaakt zouden worden, het persoonlijke verhaal van het nummer kapot zou gaan. Het album liet een jonge band horen, welke net één jaartje samenspeelden, vol met zelfvertrouwen en bewust van hun kracht om een debuutalbum uit te brengen welk een indicatie was van hun capaciteiten. ‘Black’ en ‘Release’ zijn het soort nummers welke Pearl Jam onderscheidde van andere bands die soortgelijke muziek maakten.

{slide=Pearl Jam – ‘Oceans’}http://www.youtube.com/watch?v=Bvkgk8w16HM{/slide}

{slide=Pearl Jam – ‘Release’}http://www.youtube.com/watch?v=E90vcBkHkYE{/slide}

Zoals al eerder aangegeven, is ‘Ten’ tot op heden het best verkopende album van de band. In de UK behaalde het album goud, in ons land de platina status en in de USA een fenomenaal aantal van dertien keer platina (voor 13 miljoen verkochte albums).

Deel: