Het Groningse Town of Saints is volgens eigen zeggen een energieke accoustische folkpunkband. Town of Saints bestaat in feite alleen uit de Groninger Harmen Ridderbos en de Finse Heta Salkolahti, maar krijgt tijdens concerten, maar ook op de EP ‘Never Sleep’ de hulp van verschillende gastmuzikanten. Na vele straatoptredens door heel Europa is het volgens de band tijd om de eigen nummers toch maar op te nemen voor het nageslacht.

‘Never Sleep’ is een overduidelijke folk-EP, hoewel vanaf het begin af aan de gospelinvloeden veel duidelijker opvallen dan de punkinvloed. Het nummer ‘Out on my own’ neemt je daarentegen gevoelsmatig weer duidelijk mee naar de pitoreske Ierse plattelandspubs, terwijl het melodramatisch klinkende ‘Letter to the reverend’ je meeneemt naar de diepste diepten van de religieuze Amerikaanse plattelandsfolk.

Het album is in twee dagen opgenomen in eigen beheer, en ondanks dat dat wel is te horen, is dat verre van storend. Juist met de achtergrondstemmen van de Groningse vriendengroep op de achtergrond geeft ‘Never Sleep’ een gevoel alsof je in de Ierse pub om de hoek naar een lekkere folkband aan het luisteren bent. En laat dat nu net de bedoeling wezen van folk! Zeker het vioolspel van Heta Salkolahti op ‘Last day of the year’ versterkt dat gevoel en geeft direct de neiging mee te stampen op de ruwstenen vloer met houtsnippers. Het enige wat nog mist is een goede pint Guinness.

Overall kunnen we de poging zeer zeker waarderen. Dat etiket van folkpunk halen we niet uit de EP (die je met 7 nummers zelfs een korte CD mag noemen), wij zouden het liever folk met gospelinvloeden noemen, maar zijn al zeker benieuwd naar de vorderingen van de band, die nog deze winter een tweede EP op de plank wil hebben. (7/10) (www.townofsaints.com)

Deel: