altNa een aardig rijtje legendarische albums besproken te hebben van onder andere Queen, Jimi Hendrixx, The Who, Led Zeppelin, blijf ik deze week in de jaren ’70. Het derde studio album van deze Canadese muzikant welke ik deze week in Legendary Albums onder de aandacht wil brengen staat met recht in de lijst der groten. Rolling Stone noemde het een meesterwerk. Deze week in ‘Legendary Albums ….. After the Gold Rush (Neil Young)’.

Uitgebracht in augustus 1970 op het Reprise Records label was ‘After the Gold Rush’ een van de vier “high profile” albums welk iedere bandlid van het befaamde rock collectief Crosby, Stills, Nash & Young releasde in de schaduw van hun uit 1970 daterende hitalbum ‘Déjà Vu’. ‘After the Gold Rush’ behaalde de achtste positie op de Billboard Top Pop Albums Chart, de twee singles van het album getiteld ‘Only Love Can Break Your Heart’ en ‘When You Dance I Can Really Love’, behaalden respektievelijk de 33e en de 93e plaats op de Billboard Hot 100 lijst.

{slide=Neil Young – Only Love Can Break Your Heart}http://www.youtube.com/watch?v=FOl01vKXv6I{/slide}
{slide=Neil Young – When You Dance I Can Really Love}http://www.youtube.com/watch?v=tneYfr6ZIyM{/slide}

altNa twee solo albums en ‘Déjà Vu’ met Crosby, Stills, Nash and Young binnen minder dan één jaar, na aan de zijlijn te hebben gezeten door een rugkwetsuur, wachtte Neil tot 1972 om zijn album ‘Harvest’ uit te brengen. Ookal had zijn samenwerking met Buffalo Springfield hem kennis had laten maken met het experimenteren met diverse muziekstijlen ging hij op ‘After the Gold rush’ verder met de mix van hardrock met de country en folk geluiden van Crosby, Stills, Nash and Young (CSNY) en het uit 1969 daterende ‘Everybody Knows This is Nowhere’.

{slide=Neil Young – After the Gold Rush}http://www.youtube.com/watch?v=1e3m_T-NMOs{/slide}

Het grootste deel van het album is opgenomen in een kelderstudio in het bescheiden huis van Young in Topanga Canyon tijdens de lente van 1970 tesamen met Greg Reeves, Ralph Molina van Crazy Horse en de jonge Nils Lofgren uit de Washington, DC komende band Grin op de piano. Dit was een vreemde beslissing van Young, Lofgren had nog niet eerder regelmatig op de piano gespeeld. Ondanks dat het album potentiële hitnummers had kwam er niet één bovendrijven. Het album is een kenmerkende Neil release, het is met de tijd steeds beter geworden.

{slide=Neil Young – Southern Man}http://www.youtube.com/watch?v=kVRxdPWV3RM{/slide}

altIn 1975 herzag Rolling Stone hun mening en noemde het album een waar meesterwerk. ‘After the Gold Rush’ word nu beschouwd als een klassiek album in Young’s carriére. Het album werd op 14 july 2009 als deel van Neil Young’s Archives Original Release Series op HDCD-encoded CD én als download opnieuw uitgebracht. De remaster is opnieuw gereleased op vinyl en een hoge kwaliteits Blu-ray staat in de planning, de releasedatum van de Blu-ray is tot op heden nog onbekend.

{slide=Tracklisting}

Side One

1 – “Tell Me Why”

2 – “After the Gold Rush”

3 -“Only Love Can Break Your Heart”

4 – “Southern Man”

5 – “Till the Morning Comes”

Side two

1 – “Oh Lonesome Me” (Don Gibson)

2 – “Don’t Let It Bring You Down”

3 – “Birds”

4 – “When You Dance I Can Really Love”

5 -“I Believe in You”

6 – “Cripple Creek Ferry”

{/slide}

Deel: