altWie dacht dat Noah and the Whale nog een klein indiebandje was, komt bedrogen uit. Ze weten niet alleen de grote zaal van Paradiso vol te krijgen, maar hebben ook de beschikking over middelen waar een gemiddelde indieband enkel van kan dromen. Zo staan ze in driedelig kostuum op het podium, hebben naast meerdere gitaren ook een complete lichtshow meegenomen, waarschijnlijk inclusief lichttechnicus, en worden op het podium ondersteund door maar liefst twee toneelknechten, die de bandleden na elk liedje helpen met het wisselen van gitaren. Het is misschien crisis, maar Noah and the Whale bespaart niet op optredens.

Noah and the Whale werd vijf jaar geleden in Londen opgericht en had op de debuutplaat met het vrolijke folkliedje “5 Years Time” meteen een doorbraak te pakken. Inmiddels is de band drie albums rijker en Laura Marling armer, die na het beëindigen van haar relatie met frontman Charlie Fink niet meer met de band speelde. Het enige wat momenteel nog over is van de folk van toen is de viool van Tom Hobden; in “5 years time” is Noah and the Whale geëvolueerd naar een poppy boyband.

Technisch zit het allemaal goed in elkaar op het podium. De band legt vrijwel exacte replica’s van hun laatste album “Last Night On Earth” op de mat en is hierbij nauwelijks op foutjes te betrappen. Het licht is tijdens het optreden erg goed. Af en toe wordt vrijwel de hele zaal verlicht. Hoewel dat doorgaans geen positief effect heeft op de sfeer, weet Noah and the Whale hiermee sfeer toe te voegen. Ook het wisselen van gitaren gaat snel, waardoor er geen lange pauzes tussen liedjes vallen.

Soms zijn de heren echter net iets te theatraal. Dat uit zich niet alleen in de knipogen die violist Hobden geeft aan de tienermeisjes die vlak voor het podium staan. Ook het lange blonde haar dat bassist Matt “Urby Whale” Owens als een rockster voor zijn gezicht laat hangen, de hand van frontman Fink dat als een dirigent ieder nummer afsluit; het is net iets te gelikt. Maar misschien zijn het wel de driedelige kostuums die zelfingenomenheid veronderstellen, waardoor dit soort kleine dingen gaan opvallen.

We hopen dat Noah and the Whale snel weer een keer langs zal komen in één van ‘s Neerlands muziektempels. Wanneer je van popmuziek houdt, is dit Britse vijftal zeker de moeite van een bezoek waard.

Deel: