Mocht je gaan trouwen, en wie wil dat nu niet, dan is de keuze voor goede bruiloftsmuziek cruciaal. Nummers als ‘Highway to Hell’ of ‘Burning Stuntman’ zijn misschien wel relevant of laconiek voor de gasten, maar romantisch is toch iets anders. Vandaar dat met grote regelmaat dezelfde nummers worden genomen, en daar is natuurlijk ook weer een top 10 van samen te stellen. Bij deze dus de top 10 van meest gedraaide nummers op een bruiloft.

10. Whitney Houston – I Will Always Love You: Haar eigen huwelijk was dan niet zo romantisch als het huwelijk zou moeten zijn, toch scoorde ze in 1992 een gigantische wereldhit met de soundtrack van de film ‘The Bodyguard’, waarin Houston naast Kevin Costner haar acteerdebuut maakte. Met meer dan 42-miljoen exemplaren is het de best verkochte soundtrack allertijden, met als grote hit, de cover van Dolly Parton’s ‘I Will Always Love You’.

9. Shania Twain – From This Moment On: De Canadeese is begin dit jaar zelf voor de tweede keer getrouwd, aangezien haar eerste huwelijk na 14 jaar toch niet bleek te werken. Met ‘From This Moment On’ scoorde ze in 1998 wel een klein hitje in Nederland, net na haar doorbraak met ‘You’re Still The One’. Op bruiloften echter is het een van de meest gedraaide openingsdansen, en in de top 10 zelfs op nummer 9.

8. Van Morrison – Have I Told You Lately: Al sinds 1957 treedt deze Ierse muzikant op, maar het duurde tot 1989 om zijn grootste hit tot dan toe, ‘Brown Eyed Girl’, te overtreffen. ‘Have I Told You Lately’ kwam in de hitlijsten net niet tot de top 10, maar op bruiloften en partijen is het nummer een stuk populairder.

7. Savage Garden – Truly, Madly, Deeply: Drie hitjes scoorden deze Australiërs in Nederland, hoewel ze deze alle drie tweemaal moesten uitbrengen om ze in de hitlijsten te krijgen. Ondanks dat de band slechts acht jaar heeft bestaan, drie albums uitbracht en weinig echt succes had in ons land, is ‘Truly, Madly, Deeply’ een veel gedraaid nummer, mede om de zoetsappige stem van zanger Darren Hayes.

6. Shania Twain – Still The One: Een tweede nummer van Shania in deze top 10. Logisch, want de zangeres heeft een fantastische ondergewaardeerde stem. Haar doorbraak had de Canadeese met ‘You’re Still The One’ in 1998 en met deze single maakte Twain haar debuut in Europa nadat zij al was doorgebroken in haar thuisland.

//

5. Aerosmith – I Don’t Want To Miss A Thing: Misschien een rare eend in de bijt in dit lijstje is Aerosmith. De groep die toch bekend staat met stevige muziek zou je niet verwachten op een bruiloft. Toch maakte de band van Steven Tyler enkele prachtige ballads, waaronder deze uit 1998, afkomstig van de soundtrack van de film ‘Armageddon’. Het nummer werd genomineerd voor een Oscar voor beste originele nummer in een film, maar verloor het nipt van ‘When You Belive’ uit de Disney-film ‘The Prince Of Egypt’.

http://www.youtube.com/watch?v=rKAn1HvmRXM

4. James Blunt – You’re Beautifull: De Britse multi-instrumentalist bracht in 2004 het nummer ‘High’ uit. Zelf had de inmiddels in Spanje wonende Blunt hoge verwachtingen van het nummer, maar het nummer flopte gigantisch. ‘You’re Beautifull’ zou eigenlijk niet worden uitgebracht, maar de platenmaatschappij streek over haar hart en bracht Blunt onverwacht zijn doorbraak, waarbij het nummer in vrijwel heel Europa op de eerste plaats in de hitlijsten kwam.

3. Robbie Williams – Angels: Vijf jaar Take That, maakten van de zanger een aardige ster. Toen Williams echter in 1995 uit de groep stapte bracht hem dat naar hoogten die groter waren dan men zich kon voorstellen. Zijn eerste album flopte, maar ‘Angels’ maakte van de Engelsman, die zijn vrienden van vroeger zorgvuldig in zijn crew heeft betokken, een megaster. Een megaster in Europa, maar op Amerikaanse bruiloften zal je de hit niet makkelijk vinden, aangezien hij in de V.S. maar niet kan doorbreken.

2. Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It For You: Weer een soundtracknummer, nu van Bryan Adams, die het nummer schreef voor de film ‘Robin Hood, Prince of Thieves’ uit 1991. Het nummer is door tientallen artiesten gecoverd, waaronder Shadows-gitarist Hank B. Marvin, Roger Whittaker, Clif Richard, Brandy en Engelbert Humperdinck. De producenten van de film vonden het nummer niet echt in de film passen en plaatsten het bij de aftiteling. Het was Adams echter die als laatste lachte, aangezien het nummer wereldwijd een hit werd en in vele landen op 1 eindigde.

http://www.youtube.com/watch?v=ZGoWtY_h4xo

1. Lonestar – Amazed: Countryband Lonestar is in Nederland nooit echt doorgebroken. Hoewel in de Verenigde Staten een grote band, hebben ze in Nederland nooit een single in de hitparades gehad. Ruim dertig singles in de V.S. maar alleen ‘Amazed’ kwam op de 1e plek van de hitlijsten. Toch kwam het nummer op één of andere manier in Nederland terecht, en belande uiteindelijk ook in Nederland op de 1e plaats, al is het wel van de bruiloftsnummers top 10.

Deel: