Vijf jaar hebben we er op moeten wachten, maar het resultaat mag er zijn: ‘Dr Johnny Skinz’s Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine-head’, ofwel ‘I’m with you’, de nieuwe cd van de Red Hot Chili Peppers. Een van de grootste bands ter wereld, dan laat je de fans toch niet zo lang wachten? Wel dus, maar hij is er. Volgende week dinsdag, 30 augustus wordt het album voor het eerst live gespeeld en uitgezonden in verschillende bioscopen in heel Nederland, maar wij hadden het voorrecht om het album al te mogen ontvangen.

Maar liefst 70 nummers hebben de Red Hot Chili Peppers geschreven in het voortraject, maar slechts 14 nummers haalden de schifting. Nog veel, want de gemiddelde cd van een populaire band haalde de laatste tijd maar amper de 40 minuten, waar ‘I’m with you’ het op een haar na doet met een vol uur. Hulde, zo krijg je als luisteraar waar voor je geld.

Wat na één keer luisteren direct opvalt zijn de ‘niet-Chili Peppers’ achtige pianootjes. ‘I’m with you’ wordt daardoor een heel ander album dan de voorgaande albums van de band. Nummers als ‘Give it away’ of ‘Hollywood’ staat er dan ook niet op, maar die stijl hebben de mannen van Anthony Kiedis dan ook al jaren achter zich gelaten. ‘I’m with you’ is geproduceerd door Rick Rubin, die sinds de kaskraker ‘Blood Sugar Sex Magic’ in feite verantwoordelijk was voor alle albums van de Peppers. Verwacht dan ook diezelfde commerciële inslag die van de Red Hot Chili Peppers zo’n succes maakte.

‘I’m with you’ opent bombastisch met ‘Monarchy of Roses’ en geeft de luisteraar goede moed. De vrolijke stem van Kiedis tesamen met de zware drums van drummer Chad Smith en Flea’s funky bass, vooral tijdens de brug in het nummer laten nieuwe gitarist Josh Klinghoffer eenvoudig deel uitmaken van het geheel. Toegegeven Klinghoffer is geen Frusciante, maar goed, geef de man een kans. ‘Factory of Faith’ pakt de draad lekker op en doet soms toch wat terug denken aan eind jaren ’80, begin jaren ’90 toen het gros van de mensen kennis maakte met de Chili’s. ‘Brendan’s Dead Song’ is dan weer een heel andere stijl. Waar Bon Jovi ooit van hun rockstijl afstapte om ballads te maken sloegen ze bij mij de plank totaal mis. Ditzelfde is met ‘Brandan’s Death Song’. ‘Ethiopia’ daarentegen, misschien wel het meest funky nummer op de plaat, laat door Kiedis een regelmatige, maar te gereguleerde Scat horen. Tekstueel laat het nummer te wensen over, maar muzikaal erg sterk.

{loadposition unruly}

Natuurlijk komen ook de wat krachtiger rocknummers naar voren. ‘Look Around’ is een van de betere nummers, waarbij de Red Hot Chili Peppers proberen terug te gaan naar ‘Mothers Milk’ en ‘Freaky Styley’, hoewel de band deze albums met geen enkel nummer ook maar kan benaderen. Nummers als ‘Out in L.A.’ of ‘Catholic Schoolgirls Rule’ zal je dan ook niet vinden op ‘I’m with you’, maar wel met grote regelmaat gevoelige nummers over leven en dood. Tsja, wie had dat nu bij de Red Hot Chili Peppers gedacht? ‘The adventures of Rain Dance Maggi’ kennen we inmiddels al wel, maar willen de Chili Peppers het succes van ‘Stadium Arcadium’ herhalen, of liever overtreffen moet er wel wat meer gebeuren. Misschien dat het met ‘ Factory of Faith’, ‘Ethiopia’ en ‘Goodbye Hooray’ lukt, of heel misschien met ‘Police Station’ als ze het echt over de rustige toer willen gooien, maar verder houdt het met uitschieters wel op.

Rijst de vraag natuurlijk of John Klinghoffer de voor de tweede keer opgestapte Frusciante kan evenaren. Evenaren is misschien een groot woord, maar de gitarist, die eerder tourde met onder anderen Beck, PJ Harvey en Gnarls Barkly brengt het er op ‘I’m with you’ niet onaardig vanaf. De mannen van de Chili Peppers worden wat ouder, en dat slaat natuurlijk door op de muziek. ‘I’m with you’ is wat gematigder dan voorheen, maar als je het goed bekijkt gaat de band al jaren in een sinuscurve op en neer. Dan weer wat harder, dan weer wat rustiger. ‘I’m with you’ valt in die laatste categorie, en toeval is wederom dat het in een periode is dat Frusciante geen deel uitmaakt van de band. Maar die is al eerder wedergekeerd… (7/10) (Warner Music)



Deel: