Sinds de introductie van de videoclip is het aanbod van clips enorm toegenomen. Artiesten brengen soms clips uit van een kwartier of van nummers die niet eens op single verschijnen, dus de nood om een clip te maken die aandacht trekt is steeds groter aan het worden. Soms echter gaan clipmakers een stapje te ver en weigeren tv-zenders de clip uit te zenden, of in het uiterste geval pas na een bepaalde tijd. En dan hebben we het hier nog niet eens over video’s van Jan Smit die we vaak ook te controversieel vinden…

10 Fiona Apple – Criminal: In de clip is Fiona omringd door schijnbaar gedrogeerde modellen en stript de zangers onder het zingen van teksten als “I’ve been a bad bad girl”. Tegenwoordig niet meer zo schokkend, maar in 1997 was het nogal wat. De video kreeg nogal wat kritiek omdat Apple het ‘Heroïne fotomodel”-type lijkt te promoten en de video wordt zelfs vergeleken met kinderporno. Reden voor veel zenders de clip niet uit te zenden.

9 Christina Aguilera – Dirrty: Niet overal verboden, maar wel in Thailand. De clipmakers hadden er geen idee van dat verschillende gebaren die Aguilera gebruikt in de clip in het Oost-Aziatische land staan voor “Sex Tourisme” en “Minderjarige kinderen”. Iedereen begrijpt dat dat toch wel dingen zijn waar de zangeres niet mee vergeleken wil worden en de videoclip werd dan ook niet gedraaid in Thailand.

8 Madonna – Like a Prayer: Niet alleen in deze clip, maar eigenlijk is de zangeres wel vaker controversieel in het nieuws geweest. Toch is deze clip het toppunt volgens velen. Madonna als priester met brandende kruizen in beeld. Niet alleen godslasterlijk, maar ook een vergelijking naar de Ku Klux Klan. Genoeg redenen om de clip uit 1989 in het lijstje controversiële clips te zetten.

7 Garth Brooks – The Thunder Rolls: Niet echt een artiest waarvan je verwacht dat hij vreemde clips maakt, maar de single van onze countryheld gaat over huislijk geweld, een overspelige man en een vrouw die met wraakgevoelens rondloopt. In de Verenigde Staten waren die onderwerpen en bijbehorende clip in 1991 te erg voor verschillende zenders om de clip en single in de ban te doen.

6 Erykah Badu – Window Seat: Ook weer iemand van wie je niet verwacht expres iedereen over de rooie te jagen. Toch doet de zangeres het in ‘Window Seat’, waarin ze door de straten van Dallas loopt en op de plek waar John F. Kennedy vermoord werd voor dood neervalt. Als dat nog niet erg genoeg was voor de States ontkleedde ze zich ook gedurende haar wandeling, en dat was voor veel Amerikanen de druppel. Lullig voor Badu, ze was vergeten een vergunning aan te vragen om de clip op straat te filmen en kreeg een boete van $500 en 6 maanden voorwaardelijk.

5 Eminem – Stan: De doorbraak van de rapper in Nederland, en als ‘Stan’ geen antwoord krijgt op de brieven die hij naar Eminem stuurde, wordt hij steeds gewelddadiger naar zijn vriendin toe. Uiteindelijk stopt Stan haar, zoals in het nummer wordt beschreven in de kofferbak, en rijdt zo de clip af. Gezien de grootte van de hit moest MTV er wel aan geloven de clip toch uit te zenden, alleen knipten ze wel in de beelden…

4 Rihanna – Man Down: Ook Rihanna moest er aan geloven bij haar clip van de single ‘Man Down’. In het nummer wordt de zangeres verkracht en neemt ze het recht in eigen handen. De verkrachting is logischerwijs niet te zien in de clip, maar alleen de zinspeling erop was voor veel zenders genoeg reden de clip in de ban te doen. De moord maakte in dat geval nog niet eens zo veel uit.

3 Prodigy – Smack my Bitch Up: Voor 22.00 uur zag je deze clip destijds niet op de televisie. Niet verwonderlijk, want de clip en het nummer promoten geweld en in de clip staan sex, prostituees, cocaïne en dronken achter het stuur stappen garant voor de clip waarvan MTV zegt dat het de meest controversiële clip is die ze ooit uitzond.

2 M.I.A. – Born Free: Vorig jaar uitgebracht als soort van mini-film (zoals we dat van Michael Jackson gewend waren). De clip laat een SWAT-Team zien dat door de straten rijdt en alle roodharigen executeert. Een duidelijk protest tegen racisme, maar de clip werd daardoor zo in de ban gedaan dat deze zelfs van Youtube werd gehaald. Op haar eigen site is de clip nog wel te zien, maar dat is zo ongeveer de enige plek.

1 Marilyn Manson – (S)aint: Wie anders dan shockrocker Marilyn Manson op de eerste plek van de lijst. Eigenlijk konden we de top 10 wel helemaal vol zetten met nummers van de man die zijn artiestennaam jatte van een van de beruchtste massamoordenaars uit de Verenigde Staten. (S)aint, uit 2003, is wat ons betreft de ergste clip, waarin je naast het (inmiddels normale) naakt, cocaïnegebruik, sex en zelfmutulatie ziet. Voor Manson misschien wel dagelijkse kost, maar voor de MTV-generatie nog niet, en de clip staat daarom terecht op de eerste plek in de lijst.

Ow ja, we konden de clips er natuurlijk wel bij plaatsen, maar wees nu eerlijk: Willen we dit wel zien?

Deel: