Nadat op zaterdagavond de deur een uur later open ging dan gepland omdat het voorprogramma nog niet klaar was met de soundcheck, konden we om 21.00 dan eindelijk naar binnen. De rij buiten was nog niet zo groot, dat zal zo wel komen was mijn gedachte. Tot mijn verbazing bij binnenkomst zag ik dat de set was opgebouwd in de kleine zaal, er waren dan uiteindelijk ook niet meer dan 70 mensen binnen. De laatste show van de Nederlandse tour van Dilana was vanavond in een klein intiem gezelschap. Wat ook wel weer wat heeft. Maar ik vraag me nog steeds af hoe het kan, dat een dame met zo’n grote strot niet meer mensen kan binnenhalen.

De kleine uit Zuid-Afrika afkomstige zangeres had in Nederland in 2000 haar doorbraak met de single “Do you know”, waarna grote hits uitbleven. Dilana heeft een tijd in Nederland gewoond voordat ze met haar man verhuisde naar Schotland en later naar Houston voor “The American Dream”. Intussen heeft Dilana een carrière opgebouwd in de VS. In 2006 doet Dilana mee aan het TV programma “Rock Star Supernova” waar ze eindigd op de tweede plaats. Dilana is ook bezig met haar acteercarrière. Met “Angel Camouflaged” ontving ze lovende kritieken en enkele awards. Stil zitten doet ze in ieder geval niet.

Vanavond begint ze met een cover van the Police; ‘Roxanne’, wow, echt wow. Het publiek is dan ook helemaal stil en Dilana krijgt een welverdiend daverend applaus. Doordat het zo’n klein intiem optreden is betrekt Dilana het publiek erbij, en maakt ze vanaf het podium met iedereen een praatje, zelf als er iemand naar de wc loopt vraagt ze; “waar ga je heen? “, en zegt dat ze wacht met het voortzetten van het optreden totdat deze man weer terug is. Waar maak je dat nou mee?

De set is accoustich, en ze neemt dan ook alle tijd om tussendoor uit een fles wijn te drinken en de barman te vertellen dat het belachelijk is dat er geen tequilla is, want “rockstars alway need tequilla on stage” aldus Dilana. De nummers die ze speelt varieren tussen eigen nummers en covers, waaronder ook “Not an Addict” van K’s choice. Haar doorbraak single “Do you know” speelt ze met enige tegenzin, een fan in de zaal zegt dan ook tegen haar; “speel deze song dan niet” , maar Dilana speelt hem toch omdat dat haar vele malen per mail gevraagd is.

Ik denk dat het een zeer geslaagd laatste optreden in Nederland is, ondanks de matige opkomst. Maar voor de fans wel uniek, waar maak je het mee dat een artiest tussen het optreden door babbeltjes maakt met de fans. Deze dame heeft echt een strot waar je U tegen zegt en wanneer ze weer in Nederland is zou ik echt een kijkje gaan nemen als ik jullie was!

Foto’s (c) 2011 Nathalie Bauland

Deel: