Bij de bestverkopende artiesten allertijden staan Marco Borsato en Jantje Smit niet in de top 100. Niet verwonderlijk, want buiten Nederland, België en Duitsland heeft niemand van onze volkszangers gehoord. Nee, dan moet je meer gedaan hebben en de volgende artiesten hebben dat zeker. Niet de minste namen, en eigenlijk ook weinig verassingen. Toch zetten we ze even in de juiste volgorde:

10. Queen – 300 miljoen

Opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren ’70, ’80, ’90 en ’00, is Queen een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. De band staat bekend om de muzikale veelzijdigheid, de gelaagde arrangementen en harmonieën en de krachtige live-optredens. Het optreden tijdens Live Aid in 1985 werd 20 jaar later verkozen tot het beste live-optreden aller tijden.

9. Led Zeppelin – 310 miljoen

Engelse rockband, opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page, nadat hij als enige lid van de Yardbirds was overgebleven. Naast Page bestond Led Zeppelin uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drums). Led Zeppelin heeft wereldwijd meer dan 310 miljoen albums verkocht waarvan er alleen al 112 miljoen in de Verenigde Staten. Deze hoge verkoopcijfers zijn redelijk opmerkelijk te noemen omdat ten eerste de band maar tien à elf jaar bestond en ten tweede geen echte “hitmachine” was, meer een band die het van de albums moest hebben. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat Led Zeppelin tot de beste rockbands ooit behoort, en de band tot op de dag van vandaag zijn aandeel in de muziek nog niet verloren heeft. Nog steeds wordt Led Zeppelin als voorbeeld of inspiratiebron gezien door veel nieuwe muzikanten.

8. Madonna – 350 miljoen

Madonna Louise Veronica Ciccone is naast zangeres ook nog actrice en regisseuse. Madonna wordt ook wel de almaar transformerende Queen of Pop genoemd en is de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden. In 1982 krijgt Madonna haar eerste platencontract nadat ze op de hoek van het ziekbed van Seymour Stein, de directeur van platenmaatschappij Sire Records, een lied had gezongen. De Amerikaanse zangeres Madonna wordt algemeen beschouwd als een van de meest controversiële personen in de popgeschiedenis. Al meer dan 25 jaar weet ze de aandacht van het publiek vast te houden met nieuwe, voor sommigen, choquerende beelden en looks. Ze haalt zich daarmee regelmatig de woede van een of meer (vaak christelijke) organisaties op de hals en zelfs de paus liet van zich horen toen de videoclip van Like a Prayer uitkwam waarin ze voor brandende kruizen staat te dansen en gekust wordt door een “donkere” Jezus.

7. ABBA – 400 miljoen

Zweedse popmuziekgroep, die bestond uit Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad. Het succes begint als ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival wint met het nummer Waterloo. In 1983 wordt een pauze ingelast, die echter zal leiden tot het uiteenvallen van de formatie. Tijdens een 2,5 uur durende live-uitzending op 22 oktober 2005 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Eurovisiesongfestival kozen kijkers uit heel Europa Waterloo van ABBA tot beste songfestivallied aller tijden. Geen van de leden haalde de prijs persoonlijk op.

6. Elton John – 570 miljoen

Na een carrière van 35 jaar is hij een van de succesvolste artiesten aller tijden. Van de remake van zijn single ‘Candle in the Wind’ (origineel uit 1973), vanwege het overlijden van Lady Di, werden meer dan 37 miljoen kopieën verkocht. Van zijn singles belandden er 56 in de Amerikaanse Top-40, 16 in de Top-10, vier op de tweede plaats en negen op de eerste. Zijn succes heeft mede te maken met de verkoop van zijn cd’s en singles van musicals waar Elton Jhn veel muziek voor schrijft. Hij heeft vijf Grammy Awards, een Academy Award, een Golden Globe en een Tony Award gewonnen. Zijn succes had een verregaande invloed op de popmuziek en zorgde ervoor dat de piano binnen de rock-‘n-roll populair bleef. In 2004 haalde hij de 49e plaats in de lijst van grootste artiesten aller tijden van Rolling Stone. In 1994 werd Elton John toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. In 1998 werd Elton John benoemd tot Knight Bachelor.

5. Frank Sinatra – 600 miljoen

Besloot zanger te worden nadat hij Bing Crosby op de radio hoorde. Hij begon in kleine clubs in New Jersey, en kwam op die manier onder de aandacht van trompettist en bandleider Harry James. Na een korte periode met James sloot hij zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra, en na zijn debuut met hen in 1940 werd hij beroemd als zanger. Hij had een grote aantrekkingskracht op de tieners van die tijd (de zg. bobbie soxers), die een heel nieuw publiek waren voor populaire muziek. Deze muziek was tot dan toe voorbehouden aan volwassenen, en Sinatra werd zo het eerste tieneridool. In de vijftiger en zestiger jaren was Sinatra een populaire attractie in Las Vegas. Hij was bevriend met Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford en Joey Bishop, en samen vormden zij de Rat Pack – een losse groep muzikanten en zangers die vrienden waren en samen feest vierden. Hij overleed in 1998 op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval, en is begraven in het Desert Memorial Park in Cathedral City, Palm Springs, Californië. Op zijn grafsteen staat de tekst “The Best is Yet to Come”.

4. Michael Jackson – 750 miljoen

Bekend als The King of Pop, was een Amerikaans popzanger, danser en componist. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare hoge stem en zijn typische dansbewegingen. Jackson stond al op zeer jeugdige leeftijd als lid van The Jackson 5 op het podium en startte als tiener een solocarrière. In 1977 kreeg Jackson een rol in de muzikale film ‘The Wiz’ waarin hij de rol van vogelverschrikker vertolkte. Hier ontmoette hij producent/componist Quincy Jones en zangeres Diana Ross. Velen, onder wie Jackson zelf, zagen deze film als mislukt. Met Jones produceerde Jackson zijn vijfde soloalbum, getiteld ‘Off the Wall’. Het album kwam uit in 1979 en bestond voornamelijk uit opzwepende discopop, vlotte melodieën, en weelderige, sentimentele popballades. ‘Off the Wall’ bleek een succes en maakte van Jackson een ster. Van het album waren tot juni 2006 ongeveer 20 miljoen exemplaren verkocht. Het nummer ‘Don’t Stop ‘Til You Get Enough’, had in Nederland het meeste succes, en kwam tot nummer 2 in de hitlijsten. In het begin van de jaren 80 was hij internationaal één van de grootste popsterren. Hij bereikte zijn grootste succes met het album ‘Thriller’, dat met 110 miljoen verkochte exemplaren geldt als het bestverkochte album aller tijden. Naarmate de ster van Jackson rees, begon zijn populariteit echter te dalen. Mede als gevolg daarvan verschoof de aandacht in de media van zijn muziek naar het nogal excentrieke karakter van Jackson en zijn privéleven. Hij werd dikwijls afgeschilderd als iemand die totaal afgezonderd leefde van de ‘grotemensenwereld’ en zijn tijd liever met kinderen en dieren doorbracht. Om die redenen werd Jackson in de media vaak Wacko Jacko genoemd, een naam die hij verafschuwde.

3. Bing Crosby – 900 miljoen

Ondanks dat velen hem nu zijn vergeten was Bing Crosby een van de grootste artiesten uit de jaren ’20 en ’30. Hij begon als lid van de Rhythm Boys, een jazztrio, maar ging al snel solo in het begin van de jaren ’30. Crosby werd al snel een ster op de radio en geld als multitalent die als eerste pop en jazz kon zingen. Hij is het die als inspiratie gold, zorgde dat Frank Sinatra en vele anderen begonnen met zingen. Zijn grootste hit was zijn versie van Irving Berlins song “White Christmas”, een van de grootste verkoopsuccessen aller tijden en na Candle in the Wind van Elton John op nummer 2 in de eeuwige bestsellerlijst. Crosby won 21 keer goud, bijvoorbeeld, “I’ll Be Home for Christmas”, “Too-Ra-Lo-Ra-Loo-Ral” en “Swinging on a Star”. Hij speelde ook in tal van films in de jaren 1930 tot 1960. In 1956 kreeg het door Cole Porter gecomponeerde, samen met Grace Kelly gezongen liefdesduet “True Love” uit de film “High Society” een Oscarnominatie en werd een evergreen.

2. The Beatles – 1,350 miljard

De basis voor de Beatles werd in 1957 gelegd, toen John Lennon op een festival in Woolton, tussen de optredens van zijn groep The Quarrymen door Paul McCartney ontmoette. Die bracht op zijn beurt enige maanden later weer schoolvriend George Harrison mee die in eerste instantie door John Lennon te jong werd bevonden. Harrison was toen 14, Lennon 17 en McCartney 16 jaar oud. Tot aan de definitieve samenstelling vonden nog diverse personeelswisselingen plaats; bekende ex-leden zijn bassist Stuart Sutcliffe en drummer Pete Best. Best werd na één single door manager Brian Epstein bedankt voor zijn diensten en Ringo Starr werd gevraagd om bij de band te komen, die toen speelde bij Rory Storm and the Hurricanes. In 1967 verscheen het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, het album dat algemeen beschouwd wordt als het hoogtepunt uit hun artistieke loopbaan.The Beatles behoorden tot de weinige artiesten van wie de songs lange tijd niet via iTunes te downloaden waren. Dit kwam mede door het conflict tussen het computerbedrijf Apple Inc. en Apple Records, het label van The Beatles, maar sinds eind 2010 zijn alle albums van de band ook te downloaden via iTunes.

1. Elvis Presley – 1,485 miljard

Wereldwijd bekend met voornaam en zijn bijnamen: The King of Rock’n’Roll en gewoon The King. Elvis geldt als een van de grootste, succesvolste en populairste artiesten aller tijden. Elvis heeft wereldwijd de meeste hits in verschillende muziek genres en hij is volgens het Billboard classificatiesysteem de succesvolste muzikant van de hitlijsten van 1955 tot heden. Elvis kreeg op zijn elfde verjaardag een gitaar als verjaardagscadeau van zijn moeder en kreeg les van zijn oom Vester. In 1953 besloot hij om een plaatje te maken bij de (inmiddels legendarische) Sun Studio, waar iedereen voor vier dollar een liedje kon laten opnemen. Waarschijnlijk was deze opname bedoeld als cadeautje voor zijn moeder. Elvis zong het nummer ‘My Happiness’ en maakte hiermee zo’n indruk op de studiosecretaresse Marion Keisker, dat die onmiddellijk zijn naam noteerde. Volgens haar had Elvis iets bijzonders. Na veel aandringen van Keisker besloot Sun Records-eigenaar Sam Phillips Elvis uit te nodigen, mede omdat hij al tijden op zoek was naar een blanke zanger met een zwart geluid en Elvis leek aan die voorwaarden te voldoen. Elvis was samen met Frankie Avalon, het duo Dean Martin en Jerry Lewis en The Beatles een van de vele artiesten die in musicals speelden die speciaal voor de artiest bedoeld waren: films die bedoeld zijn als een vehikel voor het sterrendom met blije verhaaltjes en zoveel mogelijk songs. Tijdens zijn leven verkocht hij totaal 500 miljoen platen. Daarmee is hij de best verkopende artiest tijdens zijn muzikale leven. In de week na zijn dood kwamen er nog eens 8 miljoen bij. Inmiddels worden zijn totale verkopen geschat op rond de 1,5 miljard platen wereldwijd.

De eerste Nederlander die zich misschien ooit in het lijstje zou kunnen nestelen is onze klassieke violist en orkestleider André Rieu, wereldwijd goed voor tientallen miljoenen verkopen, en dat al jaren lang… We gunnen het hem van harte…

Deel: