Het is al weer 17 jaar geleden dat Van Dik Hout een kneiter van een hit scoorde met ‘Stil in mij’, een nummer dat inmiddels behoort tot een van de grootste Nederklassiekers. De vriendenband, gevormd rond zanger Martin Buitenhuis scoorde vanaf midden jaren ’90 verscheidene hits in de Nederlandse hitlijsten, tot de koek in 2003 volgens de mannen helemaal op was. Er werd een rustperiode ingelast en niemand wist of de populaire band nog terug zou komen. Het album ‘Alles waar ik nooit aan begon’ kwam in 2007 dan ook als een verrassing, maar een echte grote hit als ‘Stil in mij’ kwam er niet. Tot nu…

Opeens, vanuit het niets kwam in 2009 die cover van Bob Dylan’s ‘Tot jij mijn liefde voelt’ (Make you feel my love), waarmee Adele een jaar eerder nog de hitlijsten besteeg. Het nummer werd bijna net zo’n grote hit als ze in de jaren ’90 al zoveel hadden gehad, en het begin tot ‘Leef!’ was een feit.

‘Leef!’ begint ironisch genoeg met ‘Dit is het begin’, waarmee gekscherend lijkt te worden teruggeblikt op die nieuwe start. De nieuwe start van een tweede jeugd voor de band, want ook ‘We gaan door’ begint al weer groots door te breken op de Nederlandse radio’s. De onmiskenbaar herkenbare stem van Martin Buitenhuis was de dragende kracht van Van Dik Hout, en dat is het nog steeds. De softe poprock van de Helderse band klinkt op ‘Leef!’ zoals zij in de jaren ’90 klonk, en hoewel te weinig vernieuwing bij veel artiesten na jaren funest blijkt te zijn, is deze bij Van Dik Hout juist de kracht. Met terugwerkende kracht lijkt het alsof de band nooit is weg geweest; ‘Leef!’ klinkt zoals Van Dik Hout klonk.

Uitschieters op het prachtige album zijn natuurlijk ‘Tot jij mijn liefde voelt’ en ‘We gaan door’, maar ook titeltrack ‘Ik leef’, die in een liveversie waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komt dan op het album. Krachtig, sterk en herkenbaar; De luisterliedjes op ‘Leef!’ geven duidelijk aan dat Van Dik Hout leeft, meer dan ooit, met misschien wel het mooiste album tot nu toe. (8/10) (Sony)


Deel: