Als je uit Volendam komt en je kan zingen is dat niet bijzonder. Als je een platencontract krijgt is dat wel bijzonder te noemen, want voor één tien anderen. En één van die zangers die er wel doorheen gekomen zijn om in navolging van Nick en Simon, Jan en Monique Smit, de 3J’s, BZN en de Cats een CD uit te brengen in Simon Stein. Een nieuwe palingsoundstem op weg naar de top, of niet?

Jan Dulles van de 3J’s herschreef Hans Vermeulen’s ‘Eyes of Jenny’ tot een ‘Ogenblik met Jenny’ en Vermeulen kwam zelf terug naar Nederland om de backing vocals op het album van Simon te doen. Simon Tol, want Stein is zijn gekozen artiestennaam. Stein is de naam van zijn oma, en naar familietraditie nam ook Simon deze naam als soort van Geuzennaam. En dat klinkt! Simon’s echte naam, Tol, staat dan ook weer garant voor echte vertrouwde Volendamse kwaliteit, en Tol en Tol produceerde en arrangeerde ‘Als ik naar je kijk’ de eerste single van het album, dat vol staat met onvervalste Volendamse Palingpop.

Simon wil een andere richting in dan de geijkte Volendamse stijl. Meer richting Frank Boeijen of Ramses Shaffy, en met enkele nummers gaat hij ook een klein beetje de richting in. De troubadour die Stein wil zijn komt dan ook terug in Lenny Kuhr’s ‘De Troubadour’, maar juist in dit nummer slaat Simon de plank wat mis. Een troubadour zingt puur, een troubadour laat zijn stem gelden, en juist bij dit nummer zit duidelijk te veel echo op zijn stem. Juist hier kon hij het laten gelden. Een kleine misser mijn insziens, maar dat maakt de 31-jarige Volendammer op de rest van de CD ruimschoots goed.

Op ‘Ogenblik met Jenny ‘en ‘De Troubadour’ na schreef Simon Stein zijn nummers zelf, en dat hoor je. De nummers op ‘Simon Stein’ zijn gelijkwaardig, met swing, duidelijk en helder. Diepgravende teksten zijn niet op de CD te vinden, maar de vlotte, vrolijke nummers dragen zichzelf genoeg. De zo gewenste troubadoursrichting komt op zijn debuut niet helemaal tot zijn recht, maar dat heeft misschien met de Palingroots te maken. Toch zal Simon Stein daar niet rouwig om hoeven zijn. Stein wordt duidelijk de volgende klapper uit Volendam. (7/10) (Sony)

Deel: