Hoewel ik persoonlijk in de veronderstelling was dat Gigi D’Agostino ondertussen ergens afval stond te prikken blijkt dat hij nog capabel genoeg is om muziek te maken. Of capabel de juiste woordkeuze is zal na afloop blijken. Ik ga me daarom wagen aan het album “Lento Violento.. e altre storie”, het album werd eerder al uitgebracht in 2007 en bevat 35 nummers verdeelt over twee cd’s. De totale speeltijd is dan ook een kleine 2,5 uur! Hoewel men altijd zegt het gaat om de inhoud en niet om het uiterlijk, wil het oog ook wat. Daarom is een glitter en glamour coverfoto à la Geer en Goor marketingtechnisch gezien misschien niet de beste keuze.

Als je kijkt naar zijn vorige “smaakvolle” cd covers, zet hij de trend qua vormgeving goed door. De vormgeving laat dus wederom te wensen over, alhoewel dit een kwestie van smaak is. Op het moment heerst er nog een positieve attitude ten opzichte van deze man. Deze Italiaanse DJ zette zichzelf op de kaart met zijn nummer “L’Amour Toujours”, wat een nummer 1 hit werd in Nederland. Echter bleef deze “eendagsvlieg” ver verwijderd van nog een nummer 1 hit. Met deze informatie en vol goede moed bereikt “Lento violento.. e altre storie” mijn luisterend oor.

‘Lento Violento.. E altre storie’ is een mix van het heden en het verleden, er worden delen van bestaande nummers gemixt met nieuwe melodieën. Tevens worden deze ook verlangzaamd, zoals ook de titel beaamd. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten die structureel terug komen in een nummer. Het doet je een beetje denken aan rustgevende sfeersongs die gebruikt worden in wellness centra. Alleen dan met hier en daar een andere beat, die dan wel weer wisselt bij ieder nummer en af en toe qua snelheid en volume toeneemt. Daarnaast is de muziek zeer eentonig, een aardig deuntje, maar geen 2,5 uur lang.

Gezien het feit dat Gigi D’Agostino al een tijd bezig is met deze muziekstijl, ook wel “Lento violento” genoemd, was er duidelijk gebrek aan inspiratie bij dit album. Een prima achtergrond muziekje dus, een climax blijft echter achterwege. Een specifieke muziekstijl waar je van moet houden en moet kunnen waarderen. In mijn perceptie is dit album het net niet, maar gezien de ruim 20.000 verkochte exemplaren bij voorintekening in 2007 al, ben ik hierin misschien die ene uitzondering. (7/10)(ZYX)


Deel: