altVorige week in ‘Do you remember’ besprak ik de IJslandse band Mezzoforte. Deze keer ga ik het hebben over een zeer succesvolle Oostenrijkse zanger die in de 80’s zijn hoogtijdagen had. Helaas komt hij in 1998 door een tragisch ongeval om het leven. Een van zijn grootste hits was ‘Jeanny’, deze week in ‘Do you remember ….. Falco’.

Johann Hoelzel wordt op 19 februari 1957 in Wenen geboren. Op jonge leeftijd blijkt dat hij over bijzondere talenten beschikt en mag naar het conservatorium en behaalt heel makkelijk zijn diploma. Zijn muzikale interesse ligt hoofdzakelijk in de klassieke muziek, maar hij mag ook graag naar popmuziek luisteren. Snel na een verhuizing naar Berlijn keert hij terug naar Wenen om daar zijn eerste rockband ‘Drahdiwaberl’ op te richten. Johann Hoelzel is nou niet echt een naam die bij een rockband hoort dus neemt hij de naam Falco aan, naar de Duitse skiër Falko Weissflog.

Het debuutalbum van ‘Drahdiwaberl’ getiteld ‘Psycho Today’ komt uit in 1979. Het nummer ‘Ganz Wein’ wordt hun eerste hit. Falco vind het al gauw nodig om solo te gaan en brengt in 1982 zijn solo debuutalbum getiteld ‘Einzelhaft’ uit. Van dit album komt ‘Der Kommissar’. Dit nummer wordt in Europa een enorme hit en doet het ook goed in de Amerikaanse clubscene. Na dat hij ging samenwerken met het Nederlandse producersduo Bolland & Bolland komt er pas in 1986 een succesvol vervolg. Falco brengt ‘Rock me Amadeus’ uit , wat hem zijn tweede hit opleverd. De samenwerking met het duo liep niet altijd goed vanwege het feit dat Falco regelmatig drugs en alcohol gebruikte waardoor hij nogal moeite had met het nakomen van zijn afspraken.

Het nummer ‘Jeanny’ wat in Nederland een enorme hit wordt, zorgt ervoor dat hij in de ban terecht komt, dit vanwege de tekst. Het nummer was succesvol en tegelijk omstreden omdat het vertelde over de ontvoering van een meisje, vanuit het standpunt van de, kennelijk door seksuele motieven gedreven, ontvoerder. Na ‘Jeanny’ wist Falco geen hits meer te scoren, de albums ‘Emotional’ en ‘Wiener Blut’ haalden de hitlijsten niet en Falco emigreerde naar de Dominicaanse Republiek. Op vrijdag 6 februari 1998 overlijd hij aan de gevolgen van hoofdverwondingen opgelopen tijdens een auto-ongeluk in de buurt van Puerto Plata. De motorrijders uit de clip van ‘Amadeus’ dragen tijdens de begrafenis de kist naar Falco’s laatste rustplaats op het ‘Zentralfriedhof’ te Wenen.

Het album ‘Out Of the dark’ komt kort ná zijn dood uit, de titelsong van het album wordt in Duitsland en Oostenrijk een enorme hit. In 2007 wordt er ter ere van de vijftigste geboortedag van de zanger een dubbel-cd getitled ‘Hoch wie Nie’ met een dvd uitgebracht. Dit album ging snel richting dubbel platina en prijkte in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland aan de top van de hitparades.

{slide=Falco – Der Kommissar}http://www.youtube.com/watch?v=_w4Xulsjo5I{/slide}

{slide=Falco – Rock Me Amadeus}http://www.youtube.com/watch?v=cVikZ8Oe_XA{/slide}

{slide=Falco – Jeanny}http://www.youtube.com/watch?v=_5-XF_pnXX4{/slide}

{slide=Falco – Out Of The Dark}http://www.youtube.com/watch?v=bs-xW9Tt6R4{/slide}

Deel: