De reeks ‘Opera Metal’ is uitgegeven door het Duitse record label Zyx en bestaat uit verzamel-dvd’s. Ook op deze dvd is veel verzameld: Er staan 16 verschillende bands op, waaronder grote namen zoals Nightwish, Delain en Cradle of Flith, van uiteenlopende genres. De serie heet dan wel ‘Opera metal’, maar deze dvd is ook rijk aan power metal, pagan metal en zelfs pirate metal. Bij elk nummer op deze dvd staat ook de officiële videoclip.

In de grote variatie aan bands op deze dvd schuilt meteen een gevaar: De nummers hebben geen samenhang, noch een logische volgorde, en lijken dus willekeurig bij elkaar geraapt. Ook de clips vallen tegen. Deze hebben namelijk een erg lage grafische kwaliteit. Je zou kunnen denken dat deze kwaliteit misschien wel ideaal is voor een mp3-speler of een IPod, maar ook dit valt tegen aangezien de hele dvd, ondanks de lage kwaliteit, nog steeds een grootte van 4.33 gb in beslag neemt. Gelukkig is de geluidskwaliteit wel goed en er zitten veel mooie nummers tussen. Bovendien staan een paar nummers van minder bekende bands tussen, zodat er dus ook nog wel iets nieuws tussen zit.

Al met al viel deze dvd me tegen. Er staan wel grote namen op, maar de willekeurigheid en de lage kwaliteit halen het geheel flink naar beneden. Conclusie: leuk voor mensen die kennis willen maken met de verschillende subgenres van metal, maar niet echt iets voor de echte fan. (5.5/10)

{slide=Tracklist}

1. Xandria – Save My Life

2. Avantasia – Dying For An Angel

3. Indica – Islands Of Light

4. Battlelore – Storm Of The Blades

5. Heavenly – Fullmoon

6. Delain – Stay Forever

7. Darkwell – Fate Of Prisoner

8. Orden Ogan – We Are Pirates

9. Visions Of Atlantis – Lost

10. Neverland – This Voice Inside

11. Nightwish – Sleeping Sun

12. Omega Lithium – Stigmata

13. Krypteria – For You I’ll Bring The Devil Down

14. Epica – Unleashed

15. Cradle Of Filth – Nymphetamine Fix

16. Leaves’ Eyes – New Found Land

17. Ensiferum – From Afar

18. Serenity – Velatum

{/slide}

Deel: