Robert Cray werd geboren in Columbus, Georgia op 1 augustus 1953 en is een Amerikaans blues muzikant, gitarist en zanger. In zijn tienerjaren begon Robert gitaar te spelen. Wanneer hij naar het middelbaar onderwijs ging begon zijn liefde voor de blues en de soul muziek te groeien. Hij was zo geobsedeerd door deze gitaar helden dat hij voor zijn twintigste al veel van zijn idolen, zoals Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters, live aan het werk had gezien. Robert Cray besloot rond die periode om een eigen band op te richten. Na vele jaren van regionaal succes verscheen in 1980 zijn debuut album ‘Who’s Been Talkin” bij Tomato records. Het grotere label, Mercury Records ontdekte de jonge Cray en liet hem in 1982 een contract tekenen bij hen. In 1986 was er dan de wereldwijde doorbraak voor Robert Cray met het album ‘Strong Persuader’, waarmee hij een Grammy won. De singles ‘Smoking Gun’ en ‘Right Next Door’ waren mega hits. Cray werd overal geprezen voor zijn proper, intens en gevoelvol gitaar spel en zijn vernieuwend blues geluid. Hij gebruikt vooral Fender Stratocasters en Telecasters. Met grote regelmaat blijft hij albums uitbrengen en optreden. In 2011 werd Cray opgenomen in de Blues Hall Of Fame.

robert cray band dvdNu is er dan de bekroning van veertig jaar muziek met ‘4 Nights of 40 Years Life’. Het is een pakket van twee live cd’s en één dvd. Wij van Blueszine kregen de dvd, dus kunnen we op de twee cd’s niet zo diep ingaan. De eerste cd bevat nieuwe live opnamen van vier nachten geboekt op vier locaties in de omgeving van Los Angeles, namelijk in de Mates Repetitie in LA, de Belly Up in Solana Beach, het Fitzgerald Hartley Co in Ventura en het Sabian Theater in Beverly Hills. De setlist op deze live cd overspant hele carrière van Robert Cray, vanaf zijn prille succes, tot songs uit zijn twee laatste albums bij Provogue, ‘Nothing But Love’ uit 2012 en ‘In My Soul’ van 2014. Op de tweede cd staan vintage opnames. Vier live nummers uit ‘Countdown’ een Nederlandse TV show uit 1987 en twee nummers van het legendarische SFO Blues Festival in San Francisco 1982. De vierennegentig minuten durende DVD is een complicatie van de twee audio cd’s, aangevuld met live gesprekken met Robert Cray en met lovende woorden van andere grote muzikanten voor Robert. De beeldkwaliteit en het geluid van de gesprekken en van de recente concerten is uitstekend en met verschillende camera’s opgenomen. Bij de oudere filmfragmenten is de beeldkwaliteit iets minder, maar het is een zeer aangename ervaring om de jonge Robert Cray nog eens op het podium aan het werk te zien.

De DVD begint met zwart wit beelden van Robert die aan het praten is over zijn muziek en over zijn behoefte aan repetities om zijn concerten zo perfect mogelijk af te werken. De eerste live beelden komen trouwens uit
het repetitie lokaal en daaruit blijkt dat Cray zijn vak nog steeds heel belangrijk neemt en de repetities heel serieus. De DVD bestaat uit een aantal wisselende beelden uit het verleden en heden. Er zijn verschillende hoogtepunten. Voor mij zijn de beelden van de slowblues ‘I Guess I Showed Her’ en de mega hit ‘Smoking Gun’ uit het programma ‘Countdown’ van de Nederlandse televisie heel knap. Het zijn onvergetelijke jeugdherinneringen uit 1987. Verder zijn het de beelden uit de recente concerten die me erg aanspreken zoals het heel mooie ‘Love Gone To Waste’ en het beklijvende ‘I’ll Always Remember You’. In ‘Wrap It Up’ neemt frontman Kim Wilson van The Fabulous Thunderbirds de zangpartij voor zijn rekening. Het gevoelvolle gitaar werk in ‘Won’t Be Coming Home’ doet je haren op je armen recht komen. Volgens Eric Clapton is ‘Bad Influence’ één van de beste nummers van Robert Cray. Volgens slowhand heeft deze song alles wat een goede song dient te hebben, namelijk uitstekende moderne blues gemengd met rock a la Dire Straits. Het orgelpunt is en blijft voor mij toch de super song ‘Right Next Door’. Voor Cray aan dat nummer begint, plaatst hij eerst zijn bassist en vriend Richard Cousins met veel lovende woorden in de schijnwerper.

Verder komen een paar grote namen zoals Keith Richards, Eric Clapton, Bonnie Raitt en Jimmy Vaughan hun mening over Robert Cray ventileren. Allen zijn ze razend enthousiast over de muziek van deze gitaar virtuoos. Jimmy Vaughan vatte het voor mij nog het best samen. Hij zei het volgende over de muziek van Robert Cray: Zijn muziek staat met één voet in de toekomst en met de andere voet in het verleden. Robert Cray heeft de perfecte mix van dat heden en verleden gevonden. Voor mij is Robert Cray een fantastische gitarist en songschrijver, met een warme soulstem. Hij bracht steeds heel verzorgde muziek met een ziel. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van de muziek van deze ras muzikant. Een aanrader. (Provogue Mascot Label) (8/10)

Deel: