18 En 19 maart aanstaande staat de Deense Tina Dico voor twee concerten in ons land. In Ottersum en in Paradiso, Amsterdam. In ons land is ze eind vorig jaar nog geweest, toch is de 33-jarige Deense schone in ons land nog niet zo bekend als ze in Denemarken is. Daar is het een van de heetste artiesten van het moment, wat voor ons aanleiding is om een keer naar Kopenhagen te bellen. Gelukkig neemt ze op…

Op het moment dat we belden, was Tina net een paar uur terug van tournee in Engeland en de Verenigde Staten. Engeland heeft voor haar een speciaal plekje in haar hart: “Ik heb acht jaar in Londen gewoond, en het is nu voor het eerst sinds ik een jaar geleden terug verhuisde naar Denemarken dat ik weer eens in Engeland ben. Engeland en Denemarken is wel een wereld van verschil, het leven in Londen gaat echt tien keer sneller dan in Kopenhagen en Engeland is ook een stuk harder dan Denemarken.”

In het begin van Tina’s carrière ging het meteen goed met haar. Het Deense radiostation P3 pikte haar ‘Your waste of time’ op als “This week’s unavoidable”, en Tina won een talentenjacht op TV. “Yeah, P3 heeft enkele singles van me gepromoot, en ik heb in 2006 ook de P3-Award gewonnen, dat was wel lekker. Ik kwam toen lekker bezig, en ontmoette mijn uit Engeland afkomstige huidige manager. Ik verhuisde naar Londen en kwam in contact met Zero 7, en dat contact heeft vele deuren geopend. Londen was hard, maar ik heb er veel van geleerd. Door te touren met Zero 7 heb ik de mogelijkheid gekregen overal ter wereld op te treden en veel te zien. Maar ondertussen wilde ik verder met mijn eigen carrière.”

Die carrière kwam en bleef. Haar vierde CD ‘In the red’ kwam uit en maakte meteen een sprong naar de nummer 1 positie in Denemarken. “Geweldig toen dat album piekte! Ik zou het album uitbrengen bij Sony, maar omdat zij toen net met een fusie bezig waren met BMG, is dat niet doorgegaan. Ik was het toen zat, want ik heb ook in de jaren daarvoor met zoveel platenlabels rond tafel gezeten en iedere keer leidde dat tot niets. Ik heb het album toen maar bij mijn eigen opgezette label uitgebracht en dan is het leuk als je U2 en Coldplay achter je kan laten.”

Op haar nieuwe album ‘Welcome back colour’ gaat Tina terug door de tijd, hoewel… Het album bevat een collectie greatest hits, aangevuld met akoestische nummers en enkele nieuwe tracks. Is het dan nog wel een greatest hits album te noemen? “Haha, inderdaad een beetje moeilijk. ‘Welcome back colour’ is een dubbelalbum: één met wat uptempo nummers en één is akoestisch. Op beide albums staan mijn beste nummers, aangevuld met drie nieuwe tracks per album. Één van die nieuwe nummers, ‘Copenhagen’ is mijn persoonlijke eerbetoon aan mijn nieuwe woonplaats. Ik hou van Kopenhagen, het is echt de mooiste stad die er bestaat!”

18 Maart staat Tina in Roepaen in Ottersum (Limburg) en een dag later staat ze ’s middags in TROS Muziekcafé op radio 2, om ’s avonds in Paradiso te staan. “Jammer genoeg staan we in de kleine zaal. Met Zero 7 stonden we een aantal jaren geleden in de grote, hoewel ik me echt niet meer kan herinneren hoe die zaal uit ook al weer uit zag.” Voor diegenen die haar nog niet kennen, de openingstrack van de soundtrack van ‘Clash of the Titans’ is van Tina, en voor de rest:

{slide=Tina Dico – Welcome back colour}http://www.youtube.com/watch?v=zYsRCkErQd8{/slide}

{slide=Tina Dico – Copenhagen}http://www.youtube.com/watch?v=L3wiw1Qkwc4{/slide}

Deel: