Regelmatig krijg ik een aanvraag om lokale bands te recenseren. Zo ook deze band uit Eindhoven en omstreken: The Realms. Het eerste, versgeperste plaatje van deze band ontving ik een weekje terug. Ik had geen verwachtingen, ging zitten en luisterde de volledige EP. Vaak heb ik aan een aantal nummers al genoeg om te weten hoe het album in elkaar zit, maar het viel me op dat dit bij The Realms niet zo was. Het bleef me verrassen, van begin tot eind.

Zoals het vaak is bij beginnende bands, klinkt het hier en daar nog wat ‘amateuristisch’ (in de positieve zin van het woord) en dit is ook terug te horen in het openingsnummer ‘Armageddon’. Het ritme verandert na enkele seconden en je kunt horen dat de drummer hier nog wat moeite mee heeft. De gitarist helpt hem om in het spoor te blijven en al snel speelt de band een lekker vrolijk deuntje (anders dan de titel doet vermoeden).

Klikken we verder naar ‘A Spring Named Eve’, horen we een totaal andere kant van de band. Elektronische en sferische invloeden doen hun intrede en de band krijgt direct een duister ondertoontje. De wat rauwe zangstem past hier uitstekend bij en volgt een melodie lijn om van te genieten, met hier en daar flinke uithalen. De aanwezigheid van opvallende solo’s, waarbij je niet weet of het nu gitaar of keyboard is, versterken het nummer. Je blijft luisteren naar het verhaal. Gelukkig duurt dit nummer een dikke zeven-en-een-halve minuut, waardoor je nog even in de sfeer kunt blijven.

We slaan een nummertje over en landen bij ‘Betrayed’. Een heerlijke intro (welke me zeer sterk doet denken aan een ander, legendarisch nummer) vormt de opening van dit (alweer) zeven-en-een-halve minuut durende nummer. Een zoete, poeslieve intro verandert al snel in een gitaarscheurend refrein, waarin de emotie goed te horen is. Verslagen, verloren en verraden, dat is wat er gaande is. En dat is te horen, met brute kracht!

Verdere uitspraken over deze boeiende EP doe ik niet. Ieder nummer is anders, en een hele CD uitkleden is niet mijn taak. Adviseren om deze band te beluisteren echter wel. Moge mijn advies duidelijk zijn: beluister een aantal nummers op www.therealmsmusic.com en laat je overtuigen! (8/10) (www.therealmsmusic.com)

Deel: