[[M.I.A.]] is in Nederland vooral bekend van haar hits Bucky Done Gun en Paper Planes. Haar eigen sound, een mix van onder andere breakbeat dub en hiphop heeft haar geen windeieren gelegd. Haar vorige twee albums waren dan ook wereldwijd een groot succes. Deze maand heeft ze haar nieuwe album ‘Maya’ (of ///Y/ ) uitgebracht.

Naast haar eigen geluid, staat M.I.A. ook bekend als een strijdster. Ze strijd in haar muziek tegen terrorisme, tegen onrecht, tegen de Overheid. Dit is op haar eerdere albums te horen en ook op Maya toont M.I.A. zich zeer bevlogen. Het begint al bij de intro, waar ze ons allemaal op een “conspiracy theory” achtige manier gelinkt ziet met het internet, Google en de Overheid.

Het centrale thema op dit album is echter eerder de vrijheid om jezelf te zijn, of de afkeer tegen het conformisme. Vooral op Tell me Why en Born Free, de bekende track met beruchte video komt dit duidelijk naar voren. Maya biedt echter ook wat teksten betreft zeker afwisseling, zo brengt M.I.A. een ode aan haar favoriete drankje (Teqkilla) en wijdt ze een hele track aan het ongemak dat een kapotte internetverbinding met zich mee brengt (Internet Connection).

Zoals ze op haar vorige albums laat horen heeft M.I.A. een hele eigen sound, waarmee ze veel experimenteert. Dat is op Arular en Kala dan ook erg goed gelukt. Ook op Maya komen weer de nodige onorthodoxe geluiden voorbij, zo hoor je in in Steppin Up kettingzagen en op Story to be Told komen er met enige regelmaat vliegtuigen overvliegen. M.I.A. weet op deze plaat ook de stemvervormer, galm en distortion goed te vinden. Op bijna elke track is minimaal één van deze effecten ingezet. Het is typisch aan haar geluid en daardoor niet storend, zoals toen Kanye West de autotune had herontdekt op Love Lockdown.

De orginele beats zorgen echter niet voor een geweldig album. Veel tracks zijn aardig, maar niet van het niveau Paper Planes. De commerciële track XXXO is gemiddeld en zal het wellicht goed doen in de hitlijsten, maar mist de energie om echt goed te zijn. Steppin Up had zelfs een topper kunnen zijn, maar komt op het album net niet los. Al zou een goede remix wonderen kunnen doen. Illygirl en Believer klinken onaf, alsof ze wat gehaast op het album zijn gezet.

Een slecht album is Maya echter ook zeker niet. Er staan een aantal erg goede tracks op zoals Born Free waarin M.I.A. de punkrock opzoekt en de beukplaat Meds & Feds waar duidelijk de invloeden van labelgenoten Sleigh Bells (Treats) te horen zijn. Twee erg energieke tracks die er halverwege het album voor zorgen dat je aandacht er weer helemaal bij is. Misschien wel de beste track op het album is echter Tell me Why, een oproep om jezelf te zijn, je eigen ding te doen. En een catchy refrein.

M.I.A. heeft met Maya zeker weer een interessant album afgeleverd. Het album is dan misschien geen topper, er staan zeker een paar top nummers op. Helaas is het album niet geworden wat het had kunnen zijn, daarvoor missen teveel tracks nét dat beetje extra. (7/10)

Bij het album heeft M.I.A. ook een gratis mixtape gereleased, met oud werk én tracks van Maya. De mixtape MINDFVCK kun je hier downloaden.

Deel: