Fiction Plane is natuurlijk vooral bekend als de band van de zoon van [[Sting]]. Ook al geven ze zelf aan dat meer dan zat te zijn is het natuurlijk niet verwonderlijk. Zanger en bassist [[Joe Sumner]] heeft hetzelfde stemgeluid als zijn wereldberoemde vader. En in 2007 stonden ze wereldwijd in het voorprogramma van [[The Police]], toen die een reünie-tournee hield. En dan is er nog de naam Fiction Plane: een anagram van “Infant Police”. Groot toeval heeft de band altijd gezegd, de naam Fiction Plane is namelijk gebaseerd op op de geluiden die veel mensen na de oorlog hoorden, “spookvliegtuigen”. Desalniettemin meer dan genoeg redenen om bij Fiction Plane aan Sting en The Police te denken.

In de Rotterdamse [[Rotown]] komen we echter niet voor de beroemde band van Sting. Vanavond komt iedereen voor Fiction Plane. En dat is buiten al gelijk te merken. Vroeger dan normaal begint zich al een rij voor de deuren van het Rotterdams poppodium te vormen. De soundcheck is dan nog in volle gang en iedereen geniet daar al van, menigeen neuriet al enkele nummers mee. Dat belooft dus wat voor de rest van de avond.

Het optreden staat in het teken van de nieuwe cdSparks” die vanaf deze week in de winkels ligt. De fans zijn dan ook in grote getale naar Rotown gekomen: de zaal is al weken uitverkocht, en terecht zo blijkt al snel. Het begint nog redelijk rustig met de nieuwe single “Push Me Around”. Maar al snel wordt alles uit de kast gehaald en staat Rotown op zijn kop. De hele cd wordt gespeeld en ook enkele oude bekende nummers zoals de hit “Two Sisters” en “Sadr City Blues” komen aan bod. De muziek klinkt een stuk harder dan in het verleden. De invloeden van reggae zijn wat verdwenen en dat lijkt de band goed te bevallen. De nummers variëren met duidelijke ska en funk invloeden, maar de snoeiharde rock heeft toch altijd de boventoon. Het is genieten om te zien hoe drummer Pete Wilhoit zich uitleeft en hoe Sumner en Seton Daunt hun gitaren tot het uiterste dwingen.

Het enthousiasme van dit Engelse trio slaat gelijk over op het publiek dat zichtbaar geniet. Wanneer de band het laatste nummer, “Two Sisters”, heeft gespeeld moeten de fans zelf ook eerst even op adem komen. Gelukkig komen ze later dit jaar nog terug. Eerst deze zomer op Huntenpop en waarschijnlijk later nog voor een tour. Data worden de komende weken bekend gemaakt.


Foto’s (c) 2010 Stephen Hotsma

Deel: