Wil een band haar cd goed in de picture zetten, zal ze een goede cd-presentatie moeten houden. De uit Maastricht afkomstige [[The Mad Trist]] doet het wat dat betreft goed. Drie cd-presentaties zet de band neer, en dat allemaal ter promotie van hun debuut ‘Pay the piper’, die deze week zal uitkomen bij platenmaatschappij [[PIAS]]. Arthur von Berg is de zanger en een van de gitaristen van deze relatief nieuwe rockband, en ik had het geluk hem te kunnen vragen hoe het een Maastrichtse band het gelukt is om door te dringen tot het voor veel band ondoordringbare oerwoud van platenmaatschappijen.

“The Mad Trist bestaat nu zo’n 4,5 à 5 jaar, hebben in het begin onnoemelijk veel opgetreden, veel zelf geschreven, verschillende wedstrijdjes meegedaan, en vorig jaar zo ongeveer besloten we om dan eindelijk maar eens een album op te gaan nemen. We hadden al veel geschreven, dus konden gaan uitzoeken en hebben dan uiteindelijk het album in eigen beheer opgenomen, zelf bekostigd en gemaakt, en toen het album eindelijk klaar was zijn we op zoek gegaan naar een platenmaatschappij. We hebben een lijstje gemaakt van platenmaatschappijen die we wilden aanschrijven, en eigenlijk was PIAS de eerste die we aanschreven. Gelukkig waren ze meteen erg positief over onze cd, en zo zijn we met hen gaan praten, ” aldus Arthur.

“Vorig jaar mochten we gelukkig ook rondtouren met de [[Popronde]], 12 shows door ’t hele land, ja dat was wel een mooie voorloper op t album. Kijk, we waren de kleinere kroegjes gewend, en dan opeens dit, de wat betere zalen, dat zijn wel de krenten uit de pap, en de Popronde wordt toch ook altijd goed gepromoot, heeft verschillende grote namen voortgebracht, en het was een mooie ervaring om mee mee te mogen doen. Maar niet alleen dat, we hebben in die paar jaar ook al op [[Bospop]] gestaan, de [[Battle for Limburg]] gewonnen, de Benelux-finale van [[Emergenza]] gewonnen, en daardoor in Duitsland tijdens de wereldfinale uiteindelijk tweede zijn geworden. Toch tweede van de ruim 6000 bands! En we hebben natuurlijk ook flink wat geluk gehad dat we [[Eric Corton]] zijn tegengekomen. Eric hebben we al leren kennen door Torre Florim, van [[De Staat]], die ook ons album heeft geproduceerd. Die kenden we al van voordat de Staat doorbrak. Hij heeft ons aan Eric voorgesteld, en die vond onze muziek wel erg gaaf. Toen hebben we in ‘DeSmet’, in Amsterdam, in zijn radioprogramma gespeeld, en sindsdien is hij zich ermee blijven bemoeien. Ook tijdens het albumproces hebben we veel aan hem gehad, hij is in die tijd een beetje een soort van guru voor ons geweest. En als Corton achter je komt te staan, dan heb je wel iemand waar veel mensen naar luisteren, hij heeft ook wel een flinke invloed, en dat merk je ook wel. Natuurlijk zijn er wel meerdere wegen die naar Pias leiden, maar hij heeft ons wel goed geholpen.”

21 Januari is de eerste cd-presentatie, in [[Rotown]] in Rotterdam. Een beetje apart voor een band die van de andere kant van het land komt, of niet? Arthur heeft een eenvoudige verklaring: “Dat is een beetje een keuze geweest van ons, samen met onze booker, [[Friendly Fire]], en PIAS. Omdat we ons toch wat meer willen profileren als Nederlandse band, en niet zomaar als Maastrichtse band, en Maastricht heeft niet echt een heel erg levendige muziekscene. Daarbij, in de Randstad heb je natuurlijk ook veel meer pers en publiek, waardoor je het groter kan lanceren. Zo weet iedereen meteen dat The Mad Trist er is. We hebben uiteindelijk gekozen voor drie dagen achter elkaar, 21, 22 en 23 januari, in Rotown, [[Paradiso]] en de [[Ekko]], dus we hopen dat het goed aan gaat slaan, en verder ook naar de shows komen kijken. Het album is ook te luisteren op de Luisterpaal, van [[3VOOR12]]. We willen gewoon dat iedereen zo snel mogelijk met onze muziek kennis komt maken. Daarna gaan we een tijdje toeren door het hele land heen, en dan maar hopen of de festivals” Laten we het hopen voor de band, want dat is toch zeer zeker wel het mooiste.

21 jan. 2010 Rotown, Rotterdam
22 jan.2010 Paradiso, Amsterdam
23 jan. 2010 Ekko, Utrecht
05 feb. 2010 Willemeen Arnhem
13 feb. 2010 Lantaarn Hellendoorn
20 feb. 2010 De Piek Vlissingen
26 feb. 2010 Simplon Groningen
04 mrt. 2010 Paard van Troje Den Haag
06 mrt. 2010 Muziekgieterij Maastricht
12 mrt. 2010 Hedon Zwolle
13 mrt. 2010 Brennels Buiten Kraggenburg
25 mrt. 2010 013 (Bat Cave) Tilburg
02 apr. 2010 Nieuwe Nor Heerlen
10 apr. 2010 Merleyn Nijmegen

Deel: