Twee dagen voor zijn verjaardag is gitarist [[James Gurley]] van Big Brother and the Holding Company overleden. Gurley is beter bekend als de gitarist van de band die [[Janis Joplin]] heeft gelanceerd. Gurley bezweek gisterenmorgen aan een hartaanval. Gurley was autodidact op de gitaar en keek de kneepjes af van blueslegende [[Lightnin’ Hopkins]], en ontpopte zich tot een prominent gitarist in de psychedelische muziekscène van San Francisco, waar hij voor velen ondanks zware concurrentie van wijlen [[Jerry Garcia]] ([[Grateful Dead]]) en [[Jorma Kaukonen]] ([[Jefferson Airplane]]) als de originele vernieuwer van de sound gold. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld een elektrische vibrator om slide te spelen op zijn gitaar of schudde hij tijdens optredens versterkers dooreen. De man creëerde op die manier het geluid dat de drijvende kracht werd achter de stem van Janis Joplin op klassiekers als ‘Ball and Chain’, ‘Piece of My Heart en ‘Summertime’. Nadat Joplin in 1968 de band verliet, spatte de groep uiteen, maar het kwam later nog tot een reünie. Gurley is 69 jaar geworden.

Deel: