Waar [[Marcus Miller]] speelt, zie je alleen muziekfans. Geen relschoppers, geen toevallige passanten, alleen muziekliefhebbers. En dat is niet zo vreemd, want ondanks dat de 50-jarige Miller al op meer dan 500 CD’s heeft meegespeeld, bleven grote hits uit. Filmliefhebbers kennen hem misschien als componist van de muziek van [[Passenger 59]], maar voor de rest zal je bij concerten van de man slechts liefhebbers van jazz zien. Jazz en basgitaar, want bassen kan de man. Zo ook in het Muziekcentrum [[Frits Philips]] in Eindhoven, waar Miller zijn korte Nederlandse tournee woensdagavond aftrapte. Werkte hij in het verleden samen met grootheden als [[Aretha Franklin]], [[Bill Withers]], [[Elton John]], [[Bryan Ferry]], [[Jay-Z]], [[LL Cool J]] en [[David Sanborn]], Miller zat zelfs in het orkest van [[Miles Davis]], in Eindhoven liet hij zien volledig zelf de kracht te hebben om een concert naar grote hoogtes te laten stijgen. Het muziekcentrum Frits Philips staat dan wel bekend als een van de mooiste zalen voor klassiek, Miller liet nog maar een keer duidelijk horen dat de zaal ook voor pop en jazz een perfecte akoestiek levert. Natuurlijk wel voor een goed oor, want de stoelen, wanden en doeken in de zaal zijn 100% afgestemd op een perfecte klank. En die heeft de bas van een van ’s werelds beste bassisten. Ondanks dat Miller solo al een streling voor het oor is, werd hji begeleid door enkele top muzikanten in zijn band, zoals saxofonist Alex Hanen trompetist Christian Scott. Beiden leverden dan ook met enkele prachtige solo’s een duidelijke bijdrage aan het concert, dat met recht een topconcert genoemd mag worden, waarbij de door Marcus geproduceerde CD ‘[[Tutu]]’, van zijn jeugdidool Miles Davis, waarvan hij drie CD’s produceerde, centraal stond.

Copyright 2009 Stephen Hotsma/www.stephenhotsma.nl

Deel: