The [[Buggles]] is een Engelse [[new wave]]-band werd in 1977 opgericht door [[Trevor Horn]], Geoff Downes, die hij kende uit de begeleidingsband van Tina Charles, en Bruce Woolley, die hij kende uit de huisband van het Hammersmith Odeon. The Buggles is een band die niet zozeer dankzij z’n muziek een plek in de pophistorie heeft veroverd, of vanwege de enorme aantallen platen dat het heeft gemaakt. Nee, eigenlijk hebben The Buggles aan twee redenen hun plek in de Hall of Fame te danken: Trevor Horn en MTV. Het was deze band die op 1 augustus 1981, iets na middernacht, die als eerste met een videoclip op het toen gelanceerde [[MTV]] werd uitgezonden. ‘[[Video killed the radio star]]’ ging over de revolutie van de videoclip, precies waarvoor MTV was opgericht. Eind 1979 bracht de band het nummer als eerste single uit, en bereikte in Engeland binnen de kortste keren de nummer 1 positie. Ook in de rest van Europa deed de band het goed. Drummer Woolley verliet hierna de band om toe te treden tot Carmera Club. Horn en Downes gingen hierna als duo verder en scoorden in Engeland nog enkele hits als ‘The plastic age’, ‘Clean clean’ en ‘Elstree’. In 1980 brachten zij het album ‘The age of plastic’ uit, waarvan het titelnummer onder meer in Nederland een kleine hit werd. Horn en Downes besloten kort na de release van ‘The age of plastic’, om zich meer richten op het productiewerk en raakten zo betrokken bij Yes, waarmee zij het weinig succesvolle album ‘Drama’ werd opgenomen. Kort hierna besloten de twee toe te treden tot de progressieve rockband [[Yes]], maar dit was maar van korte duur. In 1981 vertrok Downes alweer uit de band om Asia op te richten, met Steve Howe (Yes), John Wetton ([[King Crimson]]), en Carl Palmer ([[Emerson, Lake & Palmer]]).

Een jaar later besloot Horn om nog een tweede Buggles album op te nemen: ‘Adventures in modern recording’. Downes maakte op dit album officieel nog deel uit van de band, maar is slechts op een viertal nummers te horen, drie ervan vermelden hem als mede auteur, waardoor dit album toch beter te bestempelen is als soloalbum van Trevor Horn. In Nederland bereikten twee nummers van dit album de hitparades: ‘I am a camera’ en ‘Lenny’. Na ‘Adventures in modern recording’ besluit Horn het muzikantenvak vaarwel te zeggen, om zich geheel te gaan richten op productiewerk, waarin hij zijn geheel eigen stijl ontwikkelde. Hij werkte onder andere voor Frankie Goes To Hollywood, Tina Turner, Barry Manilow, The Art of Noise (waar hij zelf ook nog deel van uitmaakte), Seal en Tatu. Ook de single Do They Know It’s Christmas van Band Aid is door Horn geproduceerd. In 2004 kwamen de Buggles bij elkaar voor een eenmalig optreden voor the Prince´s Trust. In 2006 vormde Horn een nieuwe band, The Producers, met wie hij ieder concert het legendarische ‘Video Killed the Radio star’ speelde, begin 2009 kwam ‘The first fruits of US’ uit, met Horn als zanger. Laatste hitfeit van Horn is de productie van het nieuwe album van [[Robbie Williams]], cynisch ‘[[Reality killed the Video star]]’ genoemd, waarmee de cirkel weer rond is.

Deel: