De Nederlandse inzending voor de Oscars wordt niet, zoals eerder in een persbericht vermeldt [[The Silent Army]] van regisseur [[Jean van de Velde]], maar de verfilming van [[Jan Terlouw]]’s boek [[Oorlogswinter]], geregisseerd door [Martin Koolhoven]]. Die rolprent zal nu meedingen naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De commissie koos aanvankelijk voor The Silent Army, met [[Marco Borsato]] in de hoofdrol, maar die film is een afgeleide versie van [[Wit Licht]] en de organisatie in Amerika heeft de Nederlandse inzenders inmiddels laten weten dat alleen originele producties welkom zijn. Toen Holland Film de aanvankelijke keus bekendmaakte, waarschuwden diverse mensen in de filmbranche al dat The Silent Army zou worden afgekeurd. Oorlogswinter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. De film speelt zich af in een dorp op de Veluwe, in de koude Hongerwinter (1944-1945). Michiel van Beusekom, een rol van Martijn Lakemeier, is de 14-jarige zoon van de burgemeester, die probeert diplomatiek met de Duitsers om te gaan om de ellende voor zijn dorp te beperken. Michiel vindt dat slap en wil in het verzet. Michiel komt in een lastig parket wanneer hij een brief moet bezorgen aan een verzetslid, gespeeld door [[Tygo Gernandt]] die voor de bezorging door de Duitsers wordt neergeschoten. De uitreiking van de Oscars is op 7 maart 2010.

Deel: