Fantastisch! Dat was het eerste dat in ons op kwam toen we de CD van [[Peter Fox]], Stadtaffe, voor het eerst beluisterden. Niet vaak komen Duitse nummers in Nederland door de muziekkeuring van de hitparades, maar toen Fox enkele maanden geleden ‘Haus am See’ uitbracht, leek het na lange tijd weer tijd voor Duits succes in Nederland. Na [[Rammstein]], [[Nena]], [[Alphaville]] en wat danceacts is Nederland weer plat gegaan voor een sympathieke Duitser. Het heeft even geduurd, want ‘Stadtaffe’ is al een jaar uit, en eerste single ‘Alles Neu’ kwam in Nederland niet verder dan de aanbiedingsbakken in de platenwinkels. Fox is in 1971 geboren als Pierre Baigorry, en timmert al jaren aan de weg met Reggaedancehallgroep [[Seeed]] ([[Pinkpop]], [[Lowlands]], [[Eurosonic]]) om in 2007 een solocarriëre te starten. Voor ‘Stadtaffe’ (Stadsaap), roept hij de hulp in van het Babelsberger Filmorkest en de Cold Steel Drums uit de Verenigde Staten, en dat hoor je duidelijk in de strakke beats en klassieke benadering. Niet voor niets heeft ‘Stadtaffe’ in Duitsland en Oostenrijk de nummer één positie behaald, en in Duitsland is het album verkozen tot beste album van 2008. ‘Alles Neu’ wordt opnieuw uitgebracht, en niet onterecht, ‘Ich deine steine, du steine’ is zowat klassiek te noemen met de rustige stem van Fox eroverheen. En dat terwijl het hele album toch tot de rap/hiphop kan worden gerekend; Duitse hiphop. ‘Haus am See’ zal zeker niet de laatste keer zijn dat we van Fox horen. (8/10)

Deel: