Nog geen twee jaar na het funky ‘Volcanic’ komt de IJslandse Mezzoforte alweer met een nieuwe release, ‘Islands’. De titel slaat puur op het feit dat de plaat is opgenomen op verschillende eilanden, natuurlijk op thuiseiland IJsland, maar ook op de Faeröer Eilanden, de Westman Eilanden en in Berlijn, tot begin 90’s een eiland in de voormalige DDR.

‘Islands’ is pure fusion, niets op af te dingen. De negen tracks zitten stuk voor stuk gedegen in elkaar, niets op af te dingen, maar toch raakt de plaat mij, als echte fusion-liefhebber, niet meteen. De nummers lijken te simpel, zonder variatie opgenomen. Opener ‘Angel Town’ is wellicht nog het meest in het oor springende en heeft die voor Mezzoforte zo bekende catch. De sax van Oscar Gudjonsson is al anderhalf decenium een herkenbare, maar soms te aanwezige toon in het geheel. Zo ook ditmaal en dat is jammer. Bassist en mede-oprichter Johann Asmundsson heeft met zijn gulle lach de cd afgemixt en leek op ‘Islands’ meer bezig te zijn met het mixen dan met zijn eigen basspel, wat live altijd een van de trekkers is geweest van Mezzoforte.

Slechts ‘Suitcase’ en is een track die het beluisteren meer dan waard is. De funky sound van de IJslanders komt hierop compleet tot zijn recht, iets wat we voor de rest van het album gewoonweg missen. Zelfs ‘Funky Homer’ is ondanks het lekkere vlotte geheel te simpel voor woorden. Mezzoforte kan meer, deed beter en het lijkt alsof ‘Islands’ een verplicht tussendoortje was om over een paar jaar weer gewoon met een smasher af te komen. Zelfs bij ‘B&B’ lijkt de band een afgeraffeld slechte versie van Level 42’s ‘Love Meeting Love’ in de compositie verwerkt te hebben.

‘Islands’ is muzikaal niet slecht en de bandleden behoren stuk voor stuk tot de beteren in hun vakgebied, zeker als het om fusion gaat, maar het album is te uitgerekt. Had de band enkele tracks samengevoegd en er een EP van gemaakt, had het wellicht een beter alternatief geweest. ‘Islands’ is veruit het slechtste wat de band tot nu heeft uitgebracht en dat is zonde. (4/10) (BHM)

Deel: