SirOJ

Wie goed doet, goed ontmoet. Dat is in ieder geval hoe SirOJ erover denkt en ook hoe zijn album tot stand is gekomen. De uit Assen afkomstige producer / dj heeft een album gemaakt waar alleen maar samenwerkingen op staan. Voornamelijk met artiesten waar hij eerder al eens mee heeft samengewerkt, en dat zijn er niet weinig. Een paar hits zijn bijvoorbeeld Superster met Jiggy Djé (en de remix met Winne) en Guillotine met Zwart Licht. Zal zijn eerste producer album net zo’n succes worden?

Het debuutalbum van SirOJ is een echte samenwerking geworden. Het album wordt uitgebracht door Top Notch én Noah’s Ark en er staan 18 gast artiesten op, waaronder Dio, Önder, Skinto, Winne, Jiggy Djé en Kleine Viezerik. Het is ook geen mager album geworden, met 15 tracks en een intro.

SirOJ laat op Goed Ontmoet vanaf het begin horen dat hij erg muzikaal is. Vanaf de intro spelen piano, saxofoon, orgel en violen een belangrijke rol in de muziek. Ook zang is belangrijk op het album, soms zingt hij zelf en anders doen bijv. Wudstik, Minthe of Phatt dit. Dit zorgt voor jazzy hiphop tracks, zoals Met Jou en Comfortabel, waarbij Kraantje Pappie en Jiggy Djé erg relaxed over de beats van SirOJ rappen.

De beste beats op het album zijn echter iets meer uptempo, maar zeker zo muzikaal. De funky beats met catchy orgel melodie op Blijf Mezelf passen goed bij de enthousiaste raps van Dio & Jiggy Djé en de absolute topper Wij Zijn Daar (ft. Jiggy Djé) je kunt beschouwen als het Ruff Ryders Anthem voor Noah’s Ark.

De beats zijn echter lang niet altijd van dit niveau. Dat, samen met de grote diversiteit aan rappers zorgt ervoor dat er ook enkele missers op het album staan. Dio had bijvoorbeeld een beter beat verdiend op Zo Speciaal en op M’n Meid doet Hairo juist geen recht aan de goede beats die SirOJ hem heeft gegeven. Waar Het Begon is wel een match, want de muziek is simpel en Önder had op deze track ook niets beters verdiend.

Goed Ontmoet is een schizofrene plaat geworden. Zowel het niveau van de muziek als van de vele rappers varieert enorm, al zakt het niveau nooit helemaal weg. Er staan echter wel degelijk een aantal pareltjes op het album, waar SirOJ duidelijk laat horen wat een goede producer hij kan zijn. Het was daarom misschien wel beter geweest om 10 i.p.v. 16 tracks op het album te plaatsen en de mindere tracks gewoon te schrappen. Dan was het een bovengemiddeld album geweest, nu is het wel aardig. (6,5/10)

Deel: