Al veertig jaar lang is KRS-One een toonaangevende naam in de wereld van Hip Hop. De iconische emcee, door fans liefkozend ‘The Teacher’ genoemd, staat bekend om zijn sociaal bewuste en filosofische teksten. Met zijn ‘Temple of Hip Hop: Global Awareness’-tour, vernoemd naar de ‘Temple of Hip Hop’-leerschool die hij in New Jersey heeft, deed hij Europa aan. Dankzij de inzet van het Duitse LATFRO kwam zijn tour ook exclusief langs Nederland. De inmiddels 60-jarige (!) artiest wordt wereldwijd beschouwd als een belichaming van de Hip Hop-cultuur.
Joey From The Temple
In de grote zaal trapte DJ KPrymeTheJaeger, de zoon van KRS-One, af met een sterke set iconische Hip Hop-nummers terwijl het publiek zich langzaam bij het podium verzamelde. Met een glimlach en aanstekelijke energie stak hij het vuur aan in de grote zaal. Als verrassing opende Joey TRU, emcee van KRS’ Temple of Hip Hop, vervolgens het podium met een set lyrische nummers, waaronder zijn nieuwe single ‘No Label’. De jonge artiest oogde nog wat onwennig terwijl hij over het podium bewoog, maar zijn nummers kwamen goed binnen bij het publiek en werden met applaus ontvangen. Met een oprechte speech over het verschil tussen Rap en Hip Hop gaf Joey een perfecte brug naar ‘Blastmaster’ KRS-One.
New York Graffiti
Met een ghettoblaster bij de hand besteeg de artiest uit New York trots en vol energie het podium. Op de introductie van zijn zoon liet de emcee wat dansmoves zien voordat hij het podium aankleedde met beschilderde canvassen. Twee van deze canvassen plaatste hij op de voorkant van de DJ-booth – samen vormden ze een graffitikunstwerk waarop de letters ’KRS-ONE’ schitterden. Een ode aan zijn beginjaren als graffiti-artiest én aan de gehele Hip Hop-cultuur. De naam KRS-One staat voor ‘Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone’ – een filosofie die constant in zijn diepzinnige teksten vol maatschappelijke reflectie terug.
Turn the sound up
Helaas startte de artiest met geluidsproblemen. Meerdere keren riep hij dat het volume omhoog moest, en toen de emcee na zijn hit ‘Step Into A World’ nog steeds niet tevreden was, improviseerde KRS-One soundcheck-freestyles tot het geluid juist was. Het resultaat was een show die loeihard binnenkwam, maar door de mix helaas ook aan verstaanbaarheid verloor – en dat is zonde bij een artiest die juist bekendstaat om zijn zorgvuldig gekozen woorden.
Off the top
Wie KRS-One alleen van zijn hits kende, kreeg op het podium een andere kant te zien. Regelmatig kapte hij een nummer halverwege af om vervolgens zonder beat andere teksten over te dragen. Soms betrof dit nummers uit zijn enorme catalogus, maar vaak ook spontane improvisaties. Het ‘freestylen’ is een uniek onderdeel van de rapscene waar emcees op spontane scherpzinnigheid en creativiteit worden getest. Één van de sterkste kanten van KRS-One’s techniek.
KRS-One kritisch
Bij ‘Out For Fame’, een ode aan graffiti, sprak hij het volgende: “Bombing, tagging, black book bragging / Throw-ups, pieces, aerosol art, graphics / Taking my space in the place, I ask it / Art as a passion, something you can’t cash in.” Het leek haast vooropgezet, tot de emcee details uit het publiek in zijn tekst verwerkte: telefoons, shirtjes en personen op de eerste rij werden vakkundig benoemd. Met regels als “Since ’89, I been feeling just fine / you catchin’ an old skool rapper in his prime” snoerde hij elke kritische stem over zijn houdbaarheid direct de mond.
Re Mind Yourself
Als veteraan binnen Hip Hop voelt KRS-One zich verantwoordelijk voor de overdracht van zijn cultuur. Hij legde met passie uit waarom educatie en zelfontwikkeling essentieel zijn binnen de muziek. Over het nummer ‘Re Mind Yourself’ riep hij: “Ask yourself: why you? / Why now? why here? / Then it becomes quite clear / You are divine, you should not fear.” Met zulke boodschappen is een naam als ‘Temple of Hip Hop’ begrijpelijk, en de artiest uit the Bronx nam zijn taak als ‘The Teacher’ uiterst serieus. Tussen de nummers door vertelde hij met overtuiging en humor over zijn beleving van de jaren ’80 en ’90.
Boos
Toch voelde KRS-One ook bozer dan voorheen. Na het politiegeweld in 2020 bleek de emcee al feller op het podium, maar in deze zaal werd de frustratie tastbaar. Zijn hit ‘Sound of da Police’ – een kritisch geluid tegen politiegeweld dat vaak ten onrechte als grap wordt ingezet – sloot hij af met een luide “F*** the Police!”, compleet met handgebaar. “That’s how we feel in NYC right now!,” zei hij, alvorens de show weer een positieve doorstart te geven.
Boogie Down Productions
Naast soloartiest is KRS-One ook oprichter van Boogie Down Productions, een invloedrijke rapgroep. Hits als ‘Criminal Minded’ en ‘South Bronx’ brachten de zaal tot meezingen, maar bij ‘Remix for P is Free’ gebeurde er iets bijzonders. De New Yorker vroeg ‘B-Boys and B-Girls’ uit de zaal, oftewel breakdancers, om op stage te komen dansen. Wat volgde was een lofzang op Hip Hop cultuur. Breakdancers vooraan op stage, een scratchende DJ en graffiti op de achtergrond terwijl KRS-One over het geheel rapte. Voor veel bezoekers ongetwijfeld de puurste Hip Hop ervaring die ze ooit meemaakten.
De waarheid maakt vrij
Tegen het einde van de show kreeg het publiek nog een onverwachte verrassing. Het team achter KRS-One bracht kratten vol gesigneerde tennisballen het podium op, om de ballen vervolgens in het publiek te werpen. “I spent an hour signing them shits. You get one of these, it’s random luck happening!” reageerde de emcee lachend terwijl hij zijn laatste nummers inzette. Na nog twee indrukwekkende, verhalende freestyles nam de emcee met de kreet “The truth will set you free!” en een dankwoord afscheid van het publiek, en toonde de artiest uit New York wederom waarom hij tot de allerbeste artiesten van de Hip Hop cultuur behoort.
Foto’s (c) Tyron Rosheuvel