Het laatste album van The Gaslight Anthem verscheen alweer in 2014 (het magere ‘Get Hurt’), maar in de jaren daarna bracht frontman Brian Fallon twee degelijke solo-albums, waarvan de laatste, ‘Sleepwalkers’, vorige maand verscheen. The Gaslight Anthem is niet uit elkaar, want komende zomer doet de band een aantal exclusieve shows ter ere van het 10-jarige jubileum van het doorbraakalbum ‘The ‘59 Sound’ (waarmee ze op 27 juli in 013 in Tilburg zullen optreden). Maar voor het zover is tourt Brian Fallon met diens begeleidingsband The Howling Weather. Maandagavond was De Melkweg aan de beurt.

Het komt niet vaak voor dat een support act net zo wordt onthaald als de hoofdact. Toch kreeg de uit Philadelphia afkomstige singer-songwriter Dave Hause het voor elkaar. Hij heeft al eerder getourd met Brian Fallon en dat was te merken. Vrijwel ieder nummer werd woord voor woord meegezongen, en Hause wist de aandacht van de zaal voor zich te winnen. En dat niet eens alleen maar met de Tom Petty-cover ‘I Won’t Back Down’. Terwijl het Nederlandse concertpubliek er meestal een handje van heeft om dwars door een voorprogramma heen te praten met elkaar, was het bijzonder dat Dave Hause dit wist te voorkomen. Een zeldzaam voorbeeld van een voorprogramma dat niet onderdeed voor de hoofdact.

Brian Fallon bleek eveneens goed gehumeurd. Hij begon intiem achter toetsen met een sobere versie van ‘Sleepwalkers’. Om daar op volle kracht ‘A Wonderful Life’ in te zetten. Hij was goed bij stem en liet duidelijk merken het naar zijn zin te hebben. Tussen de nummers door haalde hij de comedian in zichzelf naar boven. Over boxershorts (too much information), zijn jasje uit de kledinglijn van Liam Gallagher, zijn jaloezië op de looks van Dave Hause’s jongere broer Tim… hij had de lachers op z’n hand vanavond. We zien hier een Brian Fallon die beter in z’n vel zit dan toen hij vier jaar geleden met The Gaslight Anthem in de HMH stond.

Dat we Brian Fallon als comedian er gratis bij kregen was natuurlijk een aardige bonus, maar het ging natuurlijk om wat hij met deze band muzikaal ging voorschotelen. Dat bestond vooral uit een bloemlezing van zijn twee solo albums, maar ook bijvoorbeeld uit een song als ‘Ladykiller’, afkomstig van het zijproject The Horrible Crowes. Maar ook van een cover is Fallon niet vies. Dat zou later nog blijken in de toegift, maar eerst volgde er nog een verrassende cover van ‘Sultans of Swings’ van Dire Straits.

Een sobere toegift volgde met de enige Gaslight Anthem song die deze avond langs kwam: ‘The 59 Sound’. Opnieuw enkel achter toetsen uitgevoerd door Fallon alleen. Dat hield hij nog even vol met ‘See You On The Other Side’. Om vervolgens af te sluiten met opnieuw een verrassende cover: ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ van U2. Waarbij Dave Hause het tweede couplet voor zijn rekening nam.

Eigenlijk onderstreepte die afsluiting de hele avond die niet één, maar twee hoofdacts had. Tijdens Hause z’n optreden riep iemand uit het publiek of hij niet met Fallon mee kon naar Pinkpop. Brian Fallon staat daar dit jaar voor het eerst als sol- artiest geboekt. Of hij daar stand zal houden is de vraag, maar in zalen als De Melkweg vanavond lijkt hij op z’n plek. Misschien was het goed voor hem om even The Gaslight Anthem op een zijspoor te zetten. Wie weet levert het hem straks weer hernieuwde motivatie op om zijn oude band weer frisse energie in te blazen. We zullen het komende zomer gaan zien.

Deel: