Nick & Simon, het Nederlandse zangduo uit Volendam dat bestaat uit zanger en gitarist Nick Schilder en zanger Simon Keizer, stammen beiden uit bekende Volendamse muziekfamilies. Onder het genre Nederlandstalige palingsound zijn zij in 2006 hun muziekcarrière begonnen. Nick (35) en Simon (34) zaten bij elkaar in de klas en zijn van daaruit begonnen met elkaar een zangduo te vormen. Het duo werd bekend nadat ze veelvuldig te zien waren in de real life soap van hun vriend Jan Smit. In 2006 zorgde dat voor een doorbraak met de singles ‘Steeds weer’ en ‘De soldaat’. Ook het debuutalbum ‘Nick & Simon’ was een groot succes en bereikte de top 10 van de Album Top 100. Het album heeft inmiddels 2 keer de platina status bereikt.

Hun laatste album ‘Aangenaam’ kwam in september 2017 uit. De promotie voor het album liep al een tijdje, doordat het duo mede door hun nieuwe platencontract bij Warner Music flink bezig was als YouTube vloggers, maar kwam pas echt naar buiten toen ‘Zing!’ (feat Jayh) te horen was op radio en tv. ‘Aangenaam’ is het zevende studioalbum van de mannen en is de opvolger van het album ‘Open’, dat twee jaar geleden verscheen. ‘Aangenaam’ heet ook de theatershow, die afgelopen maandagavond te zien en te horen was in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Dat Nick en Simon begaan zijn, en niets hen ontgaat, viel al meteen op aan het begin van de show. Toen onze fotograaf opviel bij het duo en gevraagd werd of zij de huisfotograaf was, antwoordde zij dat zij fotografeerde voor dit online magazine. Waarschijnlijk was haar Engelse uitspraak Magazine” (Fonetisch, red.) niet helemaal hoe zij het woord zouden uitspreken, dus ze vroegen nogmaals: “Waarvoor?” Toen onze fotografe nogmaals “Voor een Magazine!” riep, antwoordde Simon: “Oh, voor een ‘Magazien’!” Oké, dat was dan ook duidelijk: bij een Nederlandstalig zingend duo, hoort ook een Nederlandse uitspraak van het woord ‘Magazine’. Door met de show.

Een volle zaal, met enkel nog wat plekjes vrij achteraan op het balkon; Nagenoeg uitverkocht dus. Het moge duidelijk zijn dat Nick en Simon aan fans absoluut geen gebrek hebben. In het eerste deel van de show probeerde het duo met grappige anekdotes hun vlogs op YouTube onder de aandacht te brengen. Ze grapten dat ze hoopten dat hiermee na de show het aantal leden weer opnieuw gestegen zou zijn. Tijdens dit eerste deel van de show werd vooral de laatste single ‘Zing’ enthousiast door het publiek ontvangen. Bij dit vernieuwende nummer kwam een serieuze rap voorbij. Voor hij dit nummer aankondigde liet Nick eerst onthullend weten dat hij graag naar de rapnummers van Ronnie Flex luistert. Volgens Simon luistert Nick niets anders, en dan vooral op weg van en naar hun optredens. Simon liet weten dat Nick zelf ook een aardig stukje kan rappen en plots verscheen er een cap, een zonnebril en een megafles champagne. Natuurlijk moest Nick toen zijn rapkunsten wel aan het publiek vertonen! Zo gezegd, zo gedaan. En het klonkt niet eens slecht! De nieuwste single van het album ‘Zing’ volgde. Dit nummer is tot stand gekomen in samenwerking met rapper Jayh Jawson en geproduceerd door Jack Shirak. Dezelfde producer als twee nummer 1-hits van Ronnie Flex en Lil Kleine.

Nick en SimonNa de pauze grapten Nick en Simon dat ze blij zijn dat ook het publiek terug was gekomen. Voor hen een teken dat deel één was bevallen en er nog interesse bestond voor deel twee. En deel twee was het zeker waard! Nadat het duo twee dames uit het publiek had gehaald die reageerden op de vraag wie er met Nick, danwel Simon een avondje op stap zouden willen, namen deze plaats aan het geprepareerde barretje links op het podium. Een grappig tafereel met leuke anekdotes volgde en het nummer ‘Aangenaam’, de titeltrack van het album werd zittende met een biertje aan de bar gezongen voor de dames. Door deze grappige presentatie van het verrassende vrolijke korte nummer met een retro sound, dat nu ook weer niet het type meezinger is, komt de fun van het nummer wel tot zijn recht.

Ook mocht een van de dames nog een covernummer trekken uit een envelop: een van de covernummers waarmee Nick en Simon zich profileerden in hun begincarriere, zingende in een barretje in Volendam. Het werd een swingend Engelstalig nummer. En voor het eerst klapte het merendeel van het publiek enthousiast mee en kropen een paar mensen zelfs omhoog uit hun stoelen om te gaan staan. Dit vroeg om meer!

De dames mogen nog even blijven zitten en het duo nam hun plaatsen vooraan het podium weer in om nog even door te gaan over hun favoriete geslacht: Een ode aan de vrouw: ‘Leve de Vrouw’. Toch zit een relatie voor de dames er niet in volgens Simon, want zowel Nick als Simon is bezet. Sterker nog: Nick is vorig jaar vader geworden van zijn derde kind en Simon vorig jaar van zijn eerste. Het nummer ‘Welkom’ volgde dan ook: Een gevoelig nummer, over Nick en Simon in hun rol als vader. Een nummer waarin coupletten op een mooi gepresenteerde manier door elkaar worden gezongen. ‘Proosten op de Doden’ is het feestnummer van het album! Even lijkt het op Guus Meeuwis, maar de manier van zingen door het duo laat je de vergelijking toch weer snel vergeten. Ook ‘Minder van Meer’ is weer een gevoelig nummer dat gepresenteerd werd door een prachtige samenzang door het duo. Er volgde ook nog een paar oudere nummers, zoals onder anderen ‘Pak maar mijn hand’, dat luidkeels en enthousiast meegezongen werd. ‘Aangenaam’, de theatershow van Nick en Simon is net zo afwisselend als het nieuwe gelijknamige album. Een vrolijke show, vol entertainment in de vorm van vermakelijke anekdotes tussen de gevoelige en vrolijke nummers door.

Foto’s (c) Anita Martin, AnnaPileaFotografie

Deel: