‘Risk To Exist’, dat is de titel van het nieuwe album van Maxïmo Park dat op 21 april uitkomt. Op haar zesde album is Maxïmo Park in topvorm en komen de karakteristieke hoekige melodieën en het urgente geluid samen met uitgebalanceerde rock, soulvolle grooves en pop. Gevoed door de dreigende zaken die spelen op het wereldtoneel en afbrokkelende politieke systemen is ‘Risk To Exist’ een essentieel werk in de huidige tijdsgeest. Een album met popliedjes die gaan over grote onderwerpen zonder daarbij neer te willen praten op de luisteraar. Een album waarop het politieke ook het persoonlijke is.

Het kinetische titelnummer en leadtrack ‘Risk To Exist’ is een stekelige introductie tot het album. Een drieënhalve minuut durend indie-pop nummer gebouwd rond rollende snare drums, een opbouwend refrein en een pleidooi voor menselijkheid en bedachtzaamheid. Geïnspireerd door de reactie van het westen op de migratiecrisis, de snerende en superieure houding van voorkomende Tories en de kleine, maar betekenisvolle gebaren van liefde die bevestigen wat goed is in deze wereld. Het is een schreeuw om compassie en omkaderd de onzekerheden van het leven in het refrein, “Throw your arms around me, I’ve come too far and the ocean’s deep”.

Voorman Paul Smith: “The album is, ultimately, about empathy. Some songs are simple messages of solidarity and others are fuelled by anger at the elitist, established order of Brit-ish society. There’s a questioning of power throughout and a feeling that there must be a dif-ferent way of structuring our society in order to alleviate inequality. Musically, the songs re-flect more soulful and groove-based influences, allowing more space in the arrangements than ever before. The central idea is to align great pop melodies with songs that reflect the state of the nation”.

‘Risk To Exist’ is geproduceerd door Tom Schick (Wilco, Beck, White Denim) en Maxïmo Park. Nadat de band het album had geschreven in haar thuishaven in het Noordoosten van Engeland zocht het viertal verdere inspiratie in onbekende omgevingen en trok in de herfst van 2016 naar Wilco’s studio The Loft in Chicago. Het album werd volledig live opgenomen en betekent een volgende gedurfde stilistische stap na het album ‘Too Much Information’ uit 2014. Voor het album kreeg Maxïmo Park hulp van Mimi Parker van de band Low die met zijn onnavolgbaar warme stem zijn bijdrage leverde aan vijf nummers, waaronder ‘Risk To Exist’.

Deel: