Met ‘Montage of Heck’ over het leven van Kurt Cobain maakte regisseur Brett Morgen een muziekfilm die unaniem zeer lovend is ontvangen bij pers en publiek. Het is de eerste documentaire over de frontman van Nirvana waaraan zijn familie volledig meewerkte. Morgen kreeg toegang tot meer dan tweehonderd uur archiefmateriaal van de rocker die in 1994 zelfmoord pleegde. Hij wilde de mythe afbreken en vooral begrip kweken voor de mens en kunstenaar die Kurt Cobain was. “Het gaat me niet om meer waardering maar om meer begrip.”

Tegen wil en dank was Kurt Cobain de grootste rockster van zijn generatie geworden toen hij 5 april 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De afgelopen twintig jaar verschenen er meerdere boeken en documentaires over hem maar nooit met toestemming of medewerking van zijn familie. Cobains weduwe Courtney Love benaderde Brett Morgen al in 2007 voor ‘Montage of Heck’. Als eerste kreeg de regisseur volledige toegang tot het privé archief dat Kurt Cobain achterliet. Zijn dochter Frances Bean werd bij de productie van de film betrokken en de Nederlander Hisko Hulsing is grotendeels verantwoordelijk voor de animaties.

Rauw materiaal

Morgen besloot het aantal interviews te beperken en Cobain vooral tot leven te wekken door middel van al het unieke beeld en geluid dat hij ter beschikking had: “Ik wilde hem zelf zijn verhaal laten vertellen door middel van zijn kunst. Want alle artiesten maken autobiografisch werk. Ik had toegang tot volledig rauw materiaal. Tweehonderd uur audio en vierduizend pagina’s dagboekfragmenten. Dat is ongefilterde media en het zit vol waarheden. Ik geloof dat dit het meest complete portret van Kurt Cobain is geworden.”

Oude vriend

Brett Morgen zegt dat hij niet perse een groot fan van Nirvana was toen hij voor ‘Montage of Heck’ werd benaderd: “Ik ervaar de film als naar de kroeg gaan met een oude vriend. Tijdens de avond realiseer je je opeens hoeveel je van hem houdt. Ik kende het werk van Kurt Cobain een beetje maar na de film begreep ik hem zoveel meer. En waardeerde ik hem niet zozeer als een rockster maar als een kunstenaar. Een artiest met de hoofdletter A.”

Er ging veel mis in het leven van Kurt Cobain maar de regisseur zegt dat ‘Montage of Heck’ niet moet worden gezien als een moralistische film. “De film is niet gemaakt om te onderwijzen. Ik probeer een ervaring te creëren. Ik hoop dat mensen hem beter begrijpen door deze film. Dat is alles wat ik wil bereiken.”

(c) FaceCulture

Deel: