DawnZij is een van de grootste latin-jazz zanggeheimen in Europa. Hij is een van gewildste producers en flamencogitaristen met legio onderscheidingen in zijn vitrinekast. Samen bundelen Magos Herrera en Javier Limón hun krachten op het indringende album Dawn. Met slechts stem en gitaar – en op spaarzame momenten percussie, viool en handclaps – imponeert het duo Magos & Limón met een rijke luisterervaring. Zo duiken de twee musici onder meer in het Great American Songbook en plukken daar culinaire jazztraditionals uit als Afro Blue, Skylark, Wild Is The Wind en Blue In Green. Volledig getransformeerd keren de liedjes terug in fraaie en ontroerende bewerkingen waarin jazz en flamenco op natuurlijke wijze samengaan.

Robuust
De van oorsprong Méxicaanse Magos Herrera maakt op Dawn grote indruk met een robuust, diep en hypnotiserend stemgeluid. Zowel timbre als intonatie roepen vergelijkingen op met sterren als Cassandra Wilson, Patti Cathcart (Tuck & Patti) en bij vlagen Gretchen Parlato. De zangeres tilt de kunst van zingen en scatten naar een eenzaam hoog niveau, geladen met emotie en melancholie. Eerder kreeg ze al een Grammy-nominatie in de categorie Best Jazz Vocalist voor haar soloalbum Distancia.

Niet geheel toevallig grijpt de tegenwoordig in New York residerende Herrera op Dawn terug naar haar geboorteroots met de twee Méxicaanse folkliedjes La Martiniana en La Llorona. Naast haar vloeiende Spaans en Engels beheerst de vocaliste ook het Portugees feilloos, zoals blijkt uit de loepzuivere noten in Antonio Carlos Jobim’s O Que Tinha De Ser.

Kruising
Javier Limón’s geraffineerde gitaarspel is een uitgebalanceerde kruising tussen warmte en fellere dynamiek. Hij vormt de perfecte aanvulling op Herrera’s gevoelige vocalen die zich prima lenen voor flamenco. Een knap staaltje is de titeltrack waarin Limón met een ogenschijnlijk eenvoudig gitaarloopje zijn muzikale partner begeleidt. Het nummer blijft door de aanstekelijke melodie na de eerste keer draaien meteen doorspelen in je hoofd. Nog mooier is de meeslepende compositie My Love For You dat met het Arabisch beïnvloedde vioolspel extra cachet meekrijgt.

De Madrileense muzikant is een van de meest gevierde producers, componisten en gitaristen in Spanje en doceert daarnaast aan het Berklee College of Music in Boston. De negen Grammy’s verraden de kwaliteit van deze man die bijdroeg aan successen van onder meer Paco de Lucía, Mariza, Chucho Valdés en Wynton Marsalis. Vorig jaar produceerde hij nog het album Alter van de Nederlandse zangeres Nynke Laverman.

Eenvoud en intimiteit
Dawn is een intiem, puur en emotioneel werkstuk dat op wonderschone wijze romantiek en melancholie ademt. Het duo laveert tussen jazz, flamenco en folk, en blinkt uit met een opvallende hoeveelheid intensiteit. En dat is knap. Met Dawn definiëren Magos Herrera en Javier Limón de kracht van eenvoud en intimiteit. (9/10)(OKeh Records)

Deel: