Zaterdagavond in Übach-Palenberg, Duitsland. Nét over de grens in Limburg bij Landgraaf, stond er in de Rockfabrik een Sabaton tribute band geprogrammeerd. En niet zomaar eentje.

De Nederlandse band Ghost Division is de enige Sabaton tributeband ter wereld. Ze zijn zelf die-hard Sabaton fans en reizen door heel Europa om je de ultieme Sabaton-ervaring te bezorgen. Uitgerust met een gevarieerde setlist en een indrukwekkend en vernieuwd oorlogsdecor dat alles compleet maakt, zijn ze klaar om de podia in Europa te veroveren.

Ghost Division werd in 2009 opgericht door zes vrienden, toen Sabaton steeds populairder werd in de wereldwijde metalscene. Ze trokken zelf(s) de stoute militaire metal schoenen aan en vroegen Sabaton bassist en manager Pär Sundström om een goede naam voor de band te bedenken. Pär noemde een paar goede opties en de band koos uiteindelijk voor ‘Ghost Division’. De titel van een geweldig nummer dat nog steeds door Ghost Division wordt gebruikt om elke show met een geweldige knal te openen. Sindsdien heeft Ghost Division mét de steun van hun helden uit Zweden de show voortdurend verbeterd, zowel muzikaal als visueel.

Vanaf het moment dat de eerste akkoorden klonken in de Rockfabrik, was duidelijk dat Ghost Division de muziek en de geest van Sabaton perfect wist te vangen. Het openingsnummer, ‘Ghost Division’, werd met zo’n energie en precisie uitgevoerd dat het publiek onmiddellijk werd meegezogen. De zanger, Pim Schram, wist de krachtige en toch melodieuze stem van zijn Sabaton held Joakim Brodén nauwkeurig na te bootsen, terwijl de gitaristen met hun virtuoze spel de complexe riffs en solo’s van het origineel eer aan deden.

Het repertoire van de avond was een zorgvuldig samengestelde mix van Sabaton’s grootste hits, waaronder ‘Fields Of Verdun’, ‘Great War’ en ‘Bismarck’. Elk nummer werd met zoveel passie en overtuiging gebracht dat het bijna voelde alsof de echte Sabaton op het podium stond. Het pakkende oorlogsdecor, inclusief helmen, zandzakken en het feit dat de mannen waren gekleed in originele Sabaton-outfits maakten het plaatje helemaal compleet.

De interactie met het publiek was een ander hoogtepunt; de bandleden moedigden iedereen aan om mee te zingen en te klappen, wat resulteerde in een fantastische sfeer en een gevoel van saamhorigheid.
Met een indrukwekkende achtergrond die de militaire thema’s van Sabaton weerspiegelde en een lichtshow die perfect synchroon liep met de muziek, werd een complete ervaring gecreëerd die zowel oog als oor streelde.

De Nederlanders van Ghost Division slaagden er met (oorlogs)vlag en wimpel in om de essentie van het Zweedse Sabaton te vangen en over te brengen aan het publiek in de Rockfabrik. Voor fans van Sabaton was dit krachtige optreden, van bijna twee uur, een feest der herkenning en een avond vol muzikale hoogstandjes. Voor nieuwe luisteraars was het een perfecte introductie tot de wereld van Sabaton.

Ghost Division bewees dat zij niet zomaar een tribute band zijn, maar ware ambassadeurs van de muziek en de verhalen die Sabaton zo geliefd maken.

Foto’s (c) Daniël Frissen

Deel: