Iedere week komen er tientallen nieuwe albums binnen op de redactie van Maxazine. Veel te veel om ze allemaal te beluisteren, laat staan te recenseren. Iedere dag één recensie zorgt ervoor dat er te veel albums blijven liggen. En dat is zonde. Daarom plaatsen we vandaag een overzicht van albums die op de redactie binnenkomen in korte recensies.

Emma Donovan – Till My Song Is Done

Emma Donovan, een Aboriginal-Australische zangeres en songwriter, heeft een opmerkelijke muzikale reis afgelegd die diep geworteld is in haar cultureel erfgoed en persoonlijke ervaringen. Geboren in 1981 in de befaamde Donovan-muzikale familie, begon Emma’s carrière op de prille leeftijd van zeven jaar, toen ze zong met de band van haar oom, The Donovans. In de loop der jaren heeft ze een breed scala aan genres verkend, waaronder R&B, soul, country en reggae, en elk daarvan doordrenkt met haar unieke stijl en perspectief. Emma’s solowerken hebben lof geoogst en haar nominaties opgeleverd voor prestigieuze prijzen, waarmee ze wereldwijd publiek heeft betoverd. Haar samenwerkingen met inheemse Australische musici en haar betrokkenheid bij culturele tentoonstellingen hebben haar positie verder verstevigd als een vooraanstaande figuur in de muziekindustrie. Nu, met de aanstaande release van haar vijfde studioalbum, ‘Till My Song Is Done’, heeft Emma een opvolger voor haar vorige album uit 2002. 11 Tracks lekker rauwe en vrij simpele popmuziek, tegen de roc kaan, met een flinke scheut soul. Emma’s stem is niet ‘mooi’ maar heeft wel veel zeggingskracht. Dit zal live lekker zijn. Goed album. (Jan Vranken) (7/10) (Cooking Vinyl Australia

Modecenter – Altes Glück

Modecenter’s nieuwste album ‘Altes Glück’ biedt een krachtige en meeslepende muzikale ervaring over 8 tracks. Het album combineert edgy, “harde” vibes met meeslepende melodieën, wat resulteert in een post-punk essentie die zowel onconventioneel als boeiend is. Tracks zoals ‘Endurance Eurodance’ laten zien dat de band een talent heeft voor het creëren van memorabele hits. Ondanks veranderingen in personeel blijft Modecenter als band hecht en solide, waarbij ze hun kenmerkende energie naadloos mengen met nieuwe elementen. ‘Altes Glück’ is opgenomen met Werner Thenmayer in de Elephant West Studio, wat resulteert in een spectaculaire geluidservaring. Elk nummer op het album biedt diepgaande en meeslepende teksten in zowel het Engels als het Duits, waardoor luisteraars een gedenkwaardige reis beleven. Sterk is New Desire’, die als opening een rauw randje naar de jaren 80 laat weerspiegelen en ook ‘Zwischen den Zeilen’ brengt je terug naar die oude smoezelige kraakpanden van weleer. ‘Altes Glück’ is een must-have voor fans van post-punk en alternatieve muziek. (Tobias Braun) (7/10) (Siluh Records)

The Bardic Depths – What We Really Like In Stories

Verhalen en boeken zijn het thema op ‘What We Really Like In Stories’. Elk nummer is opgedragen aan een schrijvers uit allerlei tijdsbeelden. Zoals Alan Moore (onder andere bekend van Batman) en Tolkien, en auteurs van begin vorige eeuw. Drie van de vier bandleden zijn multi-instrumentalist. De filmische opening is veel belovend, maar het einde valt een klein beetje tegen. Dat gebeurt helaas bij meer nummers. De harmonieuze zang klinkt soms wat zoet. De (gelaagde) zang is altijd in balans met de vrij rustige muziek. Ook de (grote hoeveelheid) instrumenten vormen onderling een mooi geheel. Het album is complexer dan het lijkt, ongemerkt zijn er soms best veel laagjes, veranderingen en/of details. De gave epic ‘Whispers In Space’ is geïnspireerd op Robert Rankin. Als je veel (genres) leest, hoor je misschien wie er geëerd wordt. Ook zonder de schrijvers te (her)kennen kun je genieten van dit bijzondere album. (Esther Kessel Tamerus) (8/10) (Bardic Depths Music label)

Justice – Hyperdrama

Justice is terug. Het Franse elektronische muziekduo, bestaande uit Gaspard Augé en Xavier de Rosnay, brak in 2007 door met hun debuutalbum ‘†’ in 2007, en heeft hen tot pioniers in de elektronische muziekscene gemaakt. Met opvallende liveoptredens en albums als ‘Audio, Video, Disco’ en ‘Woman’ hebben ze wereldwijd een grote fanbase opgebouwd en blijven ze een invloedrijke kracht in de elektronische muziek. Nu komen ze terug met ‘Hyperdrama’, acht jaar na hun laatste release ‘Woman’. ‘Hyperdrama’ is een album dat bruist van energie en creativiteit, zoals we al hoorden op de single ‘Saturnine’. Van de pulserende beats van ‘Generator’ tot de melancholische synths van ‘Muscle Memory’, verkent Justice een breed scala aan elektronische soundscapes. De rockinvloeden die Justice zo kenmerkten, zijn op dit album minder prominent aanwezig en hier en daar ingewisseld voor meer disco effecten. Maar ook rustige intermezzo’s als ‘Moonlight Rendez-Vous’ verrassen, net als de samenwerkingen, zoals ‘One Night / All Night’ en ‘Neverender’, die het duo makte samen met Tame Impala. Al met al een goede comeback voor de Fransen, die met ‘Hyperdrama’ bewijzen nog lang niet klaar te zijn in de scene.
(Norman van den Wildenberg) (8/10) (Virgin)

Ann Wilson – Rebel

Ann Wilson, een Grammy-genomineerde en Dove Award-winnende zangeres, songwriter en multi-instrumentalist, heeft met haar nieuwe album ‘Rebel’ een vrij gekend geluid gebracht dat geworteld is in haar sterke geloof en plattelandsopvoeding. Logisch dat dit niks vooruitstrevends oplevert. Haar muziek combineert op country-pop met CCM (Contemporary Christian Music), waarmee ze een brug slaat tussen weliswaar verschillende , maar toch in elkaar verlengde liggende genres. Geboren en getogen in Lexington, Kentucky, begon Wilson op jonge leeftijd piano te spelen. Haar muzikale reis nam een ​​beslissende wending na een optreden op de begrafenis van haar broer, waar ze Hillsong’s ‘What a Beautiful Name’ vertolkte. Dit leidde tot een platencontract nadat een video van het optreden viraal ging. Geïnspireerd door country-iconen zoals Dolly Parton en Johnny Cash, en gevestigde CCM-artiesten zoals Steffany Gretzinger en Lauren Daigle, bracht ze in 2021 haar eerste single ‘My Jesus’ uit, die al snel een hit werd in de christelijke muziekscene. Haar debuutalbum, ook getiteld ‘My Jesus’, volgde in 2022 en oogstte lof van zowel critici als fans, met een Grammy-nominatie en een topnotering op de christelijke hitlijsten. Met haar nieuwste album ‘Rebel’ blijft Ann Wilson jezusliedjes zingen in countrystijl. Voor de liefhebbers. (Jan Vranken) (5/10) (Capitool GMC)

Deel: