Ultravox-bassist Chris Cross, medeauteur van de klassieke hit ‘Vienna’ van de groep, is op 71-jarige leeftijd overleden. Cross stierf op 25 maart, maar zijn dood werd pas gisteravond bekendgemaakt.

Geboren als Christopher Thomas Allen op 3 mei 1951, was Chris Cross een essentieel lid van Ultravox sinds de vroege jaren 1970. Samen met mede-oprichter en zanger John Foxx, gitarist Stevie Shears, en drummer Warren Cann, vormde hij de oorspronkelijke bezetting van de band. Onder zijn artistieke leiding en muzikale bijdragen groeide Ultravox uit tot een van de meest invloedrijke en innovatieve bands van het new wave-genre.

Cross’ veelzijdigheid als multi-instrumentalist, vooral op basgitaar en synthesizers, was een cruciaal element van het kenmerkende geluid van Ultravox. Zijn diepgaande kennis van muziektheorie en zijn vermogen om complexe melodieën te creëren, droegen bij aan de unieke esthetiek van de band. Nummers als ‘Vienna’, ‘Dancing with Tears in My Eyes’, en ‘Reap the Wild Wind’ zijn slechts enkele voorbeelden van zijn indrukwekkende muzikale erfenis.

Naast zijn muzikale talent was Chris Cross ook bekend om zijn toewijding aan zijn vak en zijn vermogen om samen te werken met zijn bandleden om grensverleggende muziek te produceren. Zijn bijdragen aan Ultravox’s albums, waaronder ‘Vienna’ (1980) en ‘Quartet’ (1982), worden nog steeds geprezen door zowel critici als fans.

Terwijl we Chris Cross herdenken en zijn nalatenschap eren, blijft zijn invloed voortleven in de muziek van Ultravox en in de harten van degenen die zijn werk koesteren. Zijn onuitwisbare bijdrage aan de muziekwereld zal altijd herinnerd worden en zal blijven inspireren voor vele generaties die komen.

Deel: