Vrijdag 29 maart bracht de Britse poprockband Only The Poets een bezoek aan de Nieuwe Nor in Heerlen. Het optreden is onderdeel van hun headliner tour ‘One More Night’. De horde fans (vooral bestaande uit tienermeiden) waarvan sommigen al sinds 5 uur in de ochtend voor de deur zaten, werden getrakteerd op een fantastische show van deze vier Britse mannen. Het was een avond met emotie, liefde, feest en een Only the Poets waardige afsluiting van “Total Freaking Chaos”!

De Nieuwe Nor was volledig uitverkocht, zowel de zaal als beiden balkons waren vol. De zaal was vooral gevuld met tieners en jong volwassenen, terwijl op het eerste balkon hun ouders stonden, die vooral als taxi van hun dochters fungeerden, maar zeker ook genoten van deze vier Britse heren. Reeds in de bijzonder lange rij die buiten stond om de bezoekers binnen te laten, was een diversiteit aan fans te ontwaren. Bezoekers kwamen uit allerlei windrichtingen en spraken Vlaams, Duits, Engels en Nederlands met verschillende (Limburgse) accenten. De organisatie was eveneens goed geregeld, de meiden vooraan in de zaal kregen van de organisatie gratis water en op het podium stonden twee beveiligers om in te grijpen indien de meiden zouden flauwvallen of het anderszins benauwd kregen.

Als voorprogramma had Only the Poets Alfie Jukes meegenomen. Een 21-jarige singer-songwriter uit Brighton, die begeleid door gitariste Megan net zo enthousiast werd ontvangen door de schare fans van Only the Poets. Alfie is sinds het begin van de tour erbij en de fans, die duidelijk al meerdere concerten hadden bezocht, gilden net zo hard voor Alfie als voor Only the Poets. Alfie was blij in Nederland te zijn en hoewel hij geen nummer had dat ‘Heerlen’ heette, had hij wel het toepasselijke nummer ‘Amsterdam’. Tevens coverde hij ‘Little things’ van One Direction, waarbij de hele zaal woordelijk mee kon zingen. Hij sloot af met ‘Eyes wide’, waarvan hij aangaf dat dit zijn meest favoriete nummer was om mee op te treden. Daar was de zaal het zeker mee eens en de sfeer zat er helemaal in. Zelfs in de periode tussen voorprogramma en hoofdprogramma zong de hele zaal luidkeels mee met nummers van onder andere One Direction en Taylor Swift, die werden gedraaid om tijd te overbruggen.

Iets na 21 uur was het de beurt aan de heren van Only the Poets, die direct goed begonnen met ‘Crash’. De gehele zaal kwam in beweging en het gegil was oorverdovend! Het gehele optreden zong zanger Tommy Longhurst meerstemmig, namelijk samen met de gehele zaal! Alleen het nieuwe nummer ‘Mindset’ was geheel op eigen conto, maar het zal niet lang duren voordat ook hier iedereen meezingt.

Only the Poets schrijft nummers die vaak autobiografisch zijn, waardoor ze persoonlijk en intiem zijn en de luisteraar raakt. Het nummer ‘It’s Ok to be OK’, gaat erover dat het gewoon prima is als je een keer een slechte dag, week of jaar hebt. Iedereen voelt zich weleens minder en dat mag. Dit nummer raakte duidelijk een gevoelige snaar bij menig bezoeker en sommige van hen omhelsden elkaar na het einde van het nummer.

Opvallend aan het optreden van Only the Poets is dat de zanger de interactie met zowel publiek, zijn band en zelfs de crew zoekt. Crewleden en bandleden krijgen een zoen op hun voorhoofd en een aantal jonge meiden die vooraan stonden, zullen komende dagen hun handen niet meer wassen. Want tijdens het nummer ‘Waking in the Dark’, hield Tommy de handen van zijn fans vast en keek ze doordringend aan. Op zijn beurt ontving hij een witte roos van een van zijn fans, die hij dankbaar aannam. Aan interactie was er dan ook geen gebrek en Only the Poets hoefde er niet eens om te vragen, het publiek at uit zijn hand. Bij het nummer ‘Looking at you’ werd Only the Poets zo hard toegezongen met “Looking at you, Looking at him”, dat Tommy prompt zijn tekst vergat en in lachen uitbarstte.

Het hoogtepunt van de interactie met het publiek kwam bij het nummer ‘Every God I Pray To’. Bij dit nummer kwamen zanger Tommy en gitarist Clem Cherry midden in het publiek staan, waarbij de bezoekers, gewapend met hun telefoon met lampje aan, hen met veel respect omringden. Een prachtig intiem moment met de fans, die op hun beurt zeer respectvol waren en beide artiesten de ruimte gaven bij zowel hun opkomst, optreden en terugkeer naar het podium.

Voordat de band het podium verliet voor de encore, werd hun grootste hit ‘Jump’ ingezet, waarbij het publiek zoals de titel al doet vermoeden, massaal begon te springen. Bij de encore kleurden de zaal blauw met ballonnen die de fans meegenomen hadden voor ‘One more Night’.

Het enthousiasme van iedereen in de zaal was overweldigend en het gevoel van inclusiviteit was voor iedereen voelbaar. De zanger kreeg dan ook een regenboogvlag toegeworpen, die hij ook met trots om zijn schouders hing. Only the Poets eindigde met het nummer ‘Emotional’ waarbij bleek dat ook tienermeiden prima een moshpit kunnen bouwen, met ontzettend veel respect voor elkaar.

Only the Poets maakte er in Heerlen een groot feest van samen met hun voorprogramma en hun fans. Niet alleen de jonge fans genoten, ook de overige bezoekers van allerlei leeftijden hadden een hele goede avond. Het was onmogelijk niet mee te springen, te dansen en te zingen, daar zijn ook de nummers ontzettend geschikt voor. Zeker een band om vaker te zien en te ervaren met hun enthousiasme en persoonlijke nummers. Was er ook een minpunt? De zanger zei wel heel vaak het “F-woord”, dus ouders moeten hun opvoedkundige regels voor deze ene avond dan maar even in de ijskast zetten.

Foto’s (c) Daniël Frissen

Deel: