Vandaag is bekend geworden dat de legendarische Amerikaanse bassist T.M. Stevens zondagavond is overleden. De muzikant leed al geruime tijd aan dementie. Stevens was een virtuoze bassist die bekendheid verwierf door zijn unieke speelstijl, die elementen van jazz, funk, rock en soul combineerde. Hij werkte samen met tal van grote namen in de muziekindustrie, waaronder Prince, James Brown Hendryx, Bootsy Collins, Joe Cocker, Cyndi Lauper, Little Steven, Tina Turner, Narada Michael Walden, Steve Vai, Taylor Dayne, Billy Joel en Stevie Salas. Salas was een van de eersten die het nieuws over Stevens’ overlijden bekendmaakte.

Thomas Michael Stevens’ carrière begon in de jaren ’70 toen hij speelde met diverse funkbands in Minneapolis en nam albums op met onder anderen Narada Michael Walden, Yoshiaki Masuo en David Sancious. In 1981 verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij al snel een geliefde sessiemuzikant werd en met The Space Cadets zijn eerste eigen album opnam. Hij speelde op tal van albums en singles, en tourde met diverse artiesten.

Naast zijn werk als sessiemuzikant bracht Stevens ook diverse soloalbums uit. In 1995 nam hij ‘Boom’ op met Out of Control, gevolgd door ‘Sticky Wicked’, een jaar later. Stevens was een gepassioneerde muzikant die altijd op zoek was naar nieuwe muzikale expressievormen. Hij inspireerde vele musici met zijn virtuositeit en unieke speelstijl en was de bedenker van de muziekstijl heavy metal funk.

In 2017 werd bekend dat Stevens leed aan een vergevorderd stadium van dementie, en was opgenomen in een verzorgingshuis. T.M. Stevens is 72 jaar geworden.

Deel: