Het is weer tijd om de Nederlandse muziekscene te vieren en te erkennen voor zijn buitengewone talent en prestaties. De glinsterende avond van de Edison Pop Awards 2024 bracht een sfeer van opwinding en anticipatie met zich mee, en de muziekwereld werd opnieuw verenigd om de crème de la crème van de Nederlandse muziek te eren.

Holly Mae Brood was de presentatrice dit jaar. Ze deed het leuk, met een aantal schoonheidsfoutjes. Maar dat maakte het spontaan en natuurlijk. Wel leek het alsof er haast achter de show zat. Vorig jaar was het langdradig, maar dit jaar was er misschien té snel doorheen gejaagd.

Reinier Zonneveld trapte af met een prachtig begin op de piano. De meeste mensen keken verbaast, zij kenden Reinier alleen van zijn techno muziek. Na het indrukwekkende moment achter de piano, verhuisde hij naar zijn vertrouwde dj set. Alles stond klaar om ‘Dance With The Devil’ live te draaien. Het was anders, maar op een positieve manier. Na het korte optreden gaf Reinier aan dat het spannend was. Het komt haast nooit voor dat een artiest een nummer met 155BPM staat te draaien op de Edisons. Zijn reactie op het winnen van een Edison was: ‘’Prima toch!”. Zo voelt het winnen van een Edison, prima.

Tijdens de ceremonie werden de artiesten geprezen voor hun creatieve visie, hun onmiskenbare talent en hun vermogen om emoties te vangen en te transformeren in muzikale meesterwerken. Of het nu ging om het raken van de juiste noten, het schrijven van hartverscheurende teksten of het leveren van betoverende liveoptredens, elke genomineerde vertegenwoordigde het beste van wat de Nederlandse muziek te bieden heeft.

De Edison band was weer tot op de nopjes regelt. Het orkest gaf een extra speciale draai aan de artiesten die een nummer gingen optreden. Reinier Zonneveld was de enige artiest die alleen het podium aanwezig was. De andere artiesten stonden met de band op het podium. CHO en Idaly traden op met hun nummer ‘Niet Genoeg’.

Vier dagen voor de Edisons, was de oeuvreprijs uitgedeeld. Deze ging welverdiend naar Jan Smit. De Edison Band had een eerbetoon gegeven aan Smit. Met bekende nummers en deuntjes die het hele publiek luidkeels kon meezingen. Er werd teruggeblikt op de carrière van Jan Smit, door middel van beelden uit zijn jongere jaren. Hij kwam het podium op en bedankte iedereen die hem zo ver heeft geholpen.

Roxanne Hazes maakte de show extra door een van haar ‘nieuwe’ nummers op te treden. Gekleed in een zwart gewaad, met donkere lichten. Een lange rij van zangers en zangeressen, met Roxanne in het midden. ‘De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen’ heet het album. Dit album gaat over haar strijd met mentale gezondheid en de therapie die ze ondergaat.

Duncan Lawrance bevond zich op het podium en nam daarna plaats achter de piano. De gehele zaal was onder de indruk van het prachtige stemgeluid van Lawrance. Keer op keer weet hij weer iedereen weg te blazen met zijn talent.

Als klap op de vuurpijl zong Senna een gezellig Hollands volksnummer wat iedereen liet dansen. Er was geen betere manier om de uitreikingen af te sluiten. Ondanks ze geen Edison wist te bemachtigen, liet ze zien dat ze overduidelijk talent heeft.

Winnaars van de Edisons:

Rock: Within Temptation
Soul/R&B/Funk: Idaly
Alternative: Pip Blom
Hollands: Marco Schuitmaker
Nieuwkomer: Roxy Dekker
Song: Son Mieux
Dance: Reinier Zonneveld
Nederlandstalig: Meau
Hiphop: Mula B
Album: Sef
Pop: Flemming
Ouvre: Jan Smit

Terwijl de avond ten einde liep en de laatste noten wegvielen, bleef de opwinding en vreugde die de Edison Pop Awards 2024 had gewekt, nazinderen in de harten van alle aanwezigen. Het was een viering van muziek in al zijn glorie – een herinnering aan de kracht van melodieën om te verenigen, te inspireren en de ziel te raken. En met elke editie van de Edison Awards blijft de Nederlandse muziekscene haar rijke erfenis van creativiteit en talent voortzetten, waarbij ze de wereld blijft betoveren met haar onnavolgbare geluid.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Deel: