Zanger Phil Bee won diverse Dutch Blues Awards. Daarnaast was hij zanger van de Jan Akkerman band en tourde onder andere met Steve Lukather. Hij won the Voice Senior (2021) en was finalist bij The Tribute, Battle of the Bands (2024). Op de eerste zondag van maart trad Phil Bee and band op in De Bosuil in Weert. Maar deze zonnige middag begon met het optreden van Luca & Uncle Rudi. Gitarist Luca Holkenborg is 14 jaar, maar stond al met diverse bekende blues gitaristen op het podium, waaronder Danny Bryant.

Luca & Uncle Rudi

Luca verscheen in een worn-out jeans, panter bloesje, dreads en hoedje. Hij speelde het funky ‘Funky guitar blues’ heel gemakkelijk. De stem van Saartje Doumen paste prima bij de covers die ze speelden. Je kon zien dat Luca de muziek voelde, hij soleerde prima. Hij speelde meestal met gesloten ogen, en zocht nauwelijks oogcontact met het publiek of de band. Toch verliep de subtiele non verbale communicatie tussen de bandleden prima. Tijdens het intro van ‘I was wrong’ drumde Dominique Christens (ex The BluesBones) mooi zacht. Luca lachte verlegen om het tussentijdse applaus dat hij kreeg. Ook bassist Ronald Burssens (ex The BluesBones) hield goed in de gaten wat Luca deed.

Niet in alle nummers was toetsenist Harry van Doorn goed genoeg te horen. Ondanks het zeer goede gitaarspel van Luca, bleef de sfeer op het podium een beetje mat. In de performance zal Luca nog groeien, met zijn gitaarspel heeft hij beslist indruk gemaakt op het publiek. Hij beheerste de tempo- en volumewisselingen goed. Tijdens de ingetogen delen was het publiek stil. Luca & Uncle Rudi was absoluut een prima support act.

Phil Bee and band

Voordat de eerste noot gespeeld werd, begroette Phil de aanwezigen. Men zong spontaan mee met ‘Come together’. Pascal Lanslots speelde een mooi stuk op zijn Hammond, wat met applaus beloond werd. Er werden niet alleen covers, maar ook eigen nummers gespeeld. Waaronder ‘Wheels of emotion’, een nummer over een stukgelopen relatie. Phil toonde emotie in zowel zijn stem als met fysieke expressie. Dit laatste had hij ook tijdens de instrumentale stukken.

Daar waar het nodig was speelde en performde de band ingetogen. Bijvoorbeeld in ‘I love you more’ drumde ‘Arie Verhaar’ speelde passend zacht. Het licht ruwe randjes op Phil’s stem kwam prima tot zijn recht, zijn vocale uithalen waren prima. Daar waar het kon, straalde het plezier er van af, en werd er lol gemaakt. Bassist Marco Oonincx en gitarist Niels van der Steenhoven stonden regelmatig zij aan zij te spelen. Niels speelde de sterren van de hemel, maar het basspel van Marco was ook zeer goed. Het plezier was ook te zien in ‘Just wanna love you’ en ‘Whippin’ Post’, vooral de opbouw van dit laatste genoemde nummer was indrukwekkend. Phil en band voelden zich zichtbaar thuis in De Bosuil. Tussen enkele nummers door vertelde hij (in het Limburgs) op spontane manier iets.

Live- At TivoliVredenburg

Phil speelde enkele nummers van zijn Award winnende album ‘Live- At TivoliVredenburg’, waaronder het mellow ‘Sunday morning’. De set was goed gevarieerd, zowel qua eigen nummers als covers. En up-tempo/rock versus gevoelige nummers. Bijvoorbeeld ‘Crosstown Traffic’, en ‘Many rivers to cross’. En ‘The letter’ versus ‘One last kiss’. Voor aanvang van dit nummer, dat over verlies gaat, vroeg Phil om absolute stilte. Toen het stil was, startte dit nummer met Hammond en meeslepend gitaarspel. Phil zong overtuigend, je voelde de pijn van verlies. Niet alleen in zang, maar ook in de muziek was de emotie voelbaar.

Hierna zong men spontaan mee met ‘You are so beautiful’. Gevolgd door het laatste nummer: ‘Got together’. Pascal stond inmiddels achter zijn orgel, Niels stond tegenover hem. Ze vuurden elkaar aan en straalden van plezier. Dat gold ook voor Marco, met zijn groovy basspel. Arie speelde met een smile van oor tot oor. Het publiek reageerde enthousiast.

Phil Bee Cocker Band

Tot groot genoegen van de fans kondigde Phil aan dat Luca mee kwam spelen tijdens de toegift. Als eerste speelden ze ‘Tennessee whiskey’. Niels begon op gitaar, Luca viel bij. Weer werd hij verlegen van het applaus. Het publiek zong zacht en respectvol mee, dit werd gewaardeerd door Phil. Het ingetogen deel speelde Luca meeslepend. Daarna leek hij even een beetje op de muziek vooruit te spelen. Maar tijdens het minimalistische deel, was hij weer één met de andere muzikanten. Deze ballad werd met een royaal applaus beloond.

Na enkele grapjes van Phil klonk het intro van ‘Big legged woman’. Het plezier van de band had een positieve uitwerking op Luca, ook hij begon te stralen. Hij bewoog mee met de flow van de muziek. Ook instrumentaal leek hij meer te durven.

Het was mooi om de kracht van muziek zo te zien en te voelen. Luca zat op één lijn met de band, alsof ze al jaren samen speelde. Deze heerlijke aangename lange versie was een perfect afsluiter. De tijd was omgevlogen, toch hadden Phil Bee en band ruim twee uur gespeeld. Er staan de komende maanden veel optredens voor de Phil Bee Cocker Band gepland. Deze optredens zullen met voltallige band, dus inclusief blazerssectie zijn. Check de site van Phil Bee voor alle data. Hun optreden in De Bosuil staat gepland voor 28 juni, een aanrader!

Deel: