Na een periode van zeven jaar keert de getalenteerde Senegalese zanger Faada Freddy terug met zijn langverwachte nieuwe album ‘Golden Cages’. Als lid van de Senegalese hiphopgroep Daara J Family heeft Faada Freddy zijn muzikale reis voor nu even solo voortgezet met een unieke benadering waarbij hij voornamelijk vertrouwt op zijn stem, handgeklap en lichaamspercussie. Het album bevat een verzameling van 12 tracks die diepgaande thema’s verkennen, zoals de standaardisering van het denken, het gebrek aan reflectie en de dehumanisatie in de moderne samenlevin

g. ‘Golden Cages’ is niet alleen een muzikaal werk, maar ook een viering van Faada Freddy’s Afrikaanse erfgoed en een eerbetoon aan zijn diepe verbondenheid met zijn land en continent. De productiekwaliteit van ‘Golden Cages’ is opmerkelijk en Faada Freddy schittert in zijn vermogen om met minimale middelen een maximaal effect te bereiken. Het nummer ‘The One for Me’ is een uitstekend voorbeeld van zijn veelzijdigheid en vakmanschap, waarbij zijn stem als het enige instrument de luisteraar betovert en meeneemt op een unieke reis door. Zijn soulvolle stem, met een vleugje bourbonachtige warmte, geeft elk nummer een unieke en meeslepende klank. Hoewel ‘Tables Will Turn’, eerder uitgebracht als single, een meer commerciële inslag heeft, blijft het een favoriet bij het publiek tijdens Faada Freddy’s optredens. Het nummer weet te beklijven, of het nu wordt uitgevoerd met alleen beatbox of met de volledige band. Het is een krachtig en pakkend nummer dat de luisteraar onmiddellijk in zijn greep krijgt. Een hoogtepunt van het album is de samenwerking met de legendarische Angelique Kidjo op het nummer ‘Africa’s Nangadef’. Dit levendige en opzwepende nummer is een eerbetoon aan het moedercontinent Afrika en toont de diepe verbondenheid van beide artiesten met hun Afrikaanse roots. De ritmische drive en prachtige vocale arrangementen tillen het nummer naar grote hoogten en voegen een extra dimensie toe aan het album als geheel. Met ‘Golden Cages’ toont Faada Freddy zijn ongeëvenaarde vocale vaardigheden en artistieke visie. Zijn stemkunst doet denken aan grootheden als Bobby McFerrin, maar met een unieke flair die alleen van hemzelf is. Elk nummer op het album getuigt van zijn meesterschap en passie voor muziek, en laat zien waarom hij de laatste 25 jaar is uitgegroeid tot een alom gerespecteerde artiest. In zijn geheel is ‘Golden Cages’ een meeslepend en zeer goed album geworden,dat zowel liefhebbers van Afrikaanse muziek als nieuwkomers zal bekoren. Met een beoordeling van 8 uit 10 verdient dit album alle lof en erkenning die het krijgt. Een 9 zit er niet in , omdat daarvoor de innovatieve kracht ontbreekt. Faada Freddy heeft met dit album een prachtig en uniek werk afgeleverd dat de luisteraar betovert en inspireert. ‘Golden Cages’ is een muzikaal kunstwerk dat de ziel raakt en een blijvende indruk achterlaat bij iedereen die het beluistert. (8/10)(Think Zik!)

Deel: