De vakantieklassieker ‘Home Alone’ vierde onlangs zijn 33e verjaardag door te worden opgenomen in de Library of Congress National Film Registry. De doe-het-zelf-beveiligingstactieken van Kevin McCallister lokken nog steeds veel gelach uit, maar uit een analyse van een team van Amerikaanse verzekerings specialisten blijkt dat de kosten om de schade te herstellen sinds 1990 enorm zijn gestegen. Volgens het rapport bedroegen de geschatte kosten voor het repareren van het McCallister-huis nadat Kevin alleen thuis was gelaten in 1990 ongeveer $3400. Als we de inflatie meerekenen, zouden dezelfde reparaties vandaag de dag $7900 kosten – een stijging van maar liefst 132,7%.

‘Home Alone’ is een iconische komedie uit 1990, geregisseerd door Chris Columbus. De film volgt het verhaal van de achtjarige Kevin McCallister, gespeeld door Macaulay Culkin, die per ongeluk wordt achtergelaten als zijn uitgebreide familie op vakantie gaat voor de feestdagen. Kevin ontdekt al snel dat hij alleen thuis is en besluit van de situatie te profiteren door zijn huis te transformeren in een verdedigingsfort tegen twee inbrekers, gespeeld door Joe Pesci en Daniel Stern. De film zit vol humor en slapstick, met Kevin die slimme en grappige valstrikken zet om de boeven af te weren. Het hartverwarmende verhaal draait om familie, vriendschap en de waarde van thuis zijn tijdens de feestdagen.

De extra overstromingsschade aan het naastgelegen huis van de familie Murphy zou nu ook aanzienlijk hoger zijn: ongeveer $ 288.589, vergeleken met $ 124.027 in 1990. Gelukkig kan een woonverzekering een deel van deze kosten dekken. “Als hij alleen maar aan het spelen was om zichzelf te vermaken, zou er geen dekking zijn onder een standaard huiseigenarenpolis”, aldus verzekeringsexpert Anthony Verreos. “Maar hij verdedigde zichzelf en het huis, dus het zou allemaal gedekt worden op basis van vervangingskosten.”

Kosten voor reparatie van schade aan huis bij McCallister: 1990 versus 2023

Houd er rekening mee dat deze cijfers redelijke schattingen vertegenwoordigen van de schade die is opgelopen door Kevins grappen, gezien de beperkte informatie in de film. De werkelijke kosten kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals lokale markttarieven voor arbeid en materialen.

Het huis van de McCallisters, dat ongeveer dertig kilometer ten noorden van het centrum van Chicago ligt, werd in 1989 voor $875.000 verkocht. Het is nu naar schatting $2.236.000 waard – een stijging van 155,5% in 34 jaar.

Deel: