Op een sfeervolle vrijdagavond, 9 weken na de bevalling van haar pasgeboren tweede dochter, liet de Nederlandse zangeres Floor Jansen AFAS Live in Amsterdam sidderen met een concert dat het publiek nog lang zal heugen. Het was niet alleen haar grootste soloconcert tot nu toe, maar ook een indrukwekkende terugkeer na het verwelkomen van nieuw leven in haar wereld.

De avond begon met een schitterende supportact van niemand minder dan Anneke van Giersbergen, de voormalige frontvrouw van The Gathering en Agua de Annique. Anneke nam het publiek mee op een reis door de tijd, met hoogtepunten als de Kate Bush-cover ‘Running up that Hill’ en een explosieve uitvoering van ‘Strange Machines’, het nummer waarmee The Gathering in 1995 doorbrak. Anneke een jaar later op Pinkpop stond als destijds nog onervaren meisje. Hierbij ging de band helemaal uit zijn dak, en het publiek ook, wat van Van Giersbergen een perfect voorprogramma maakte.

Het spektakel begon iets later dan gepland, omdat Floor’s baby nog een laatste voeding nodig had. Een detail dat de fans, die in grote getale op het concert waren afgekomen, met begrip ontvingen. Het getuigt van Jansens toewijding aan haar publiek en haar nieuwste rol als moeder. Het concert, dat volgde op meerdere uitverkochte clubshows eerder in het jaar, markeerde een hoogtepunt in Jansens buitengewone carrière. Als frontvrouw van Nightwish en met haar eigen solomateriaal heeft ze zich gevestigd als een van de meest gerespecteerde stemmen in de wereld van de metal. Dit optreden was echter meer dan metal alleen.

Toen Floor Jansen het podium betrad, omarmde ze haar veelzijdigheid met een setlist die reikte van popballads tot opera en van Nederlandstalig tot Latin. Het publiek werd getrakteerd op nummers uit haar diverse carrière, waaronder krachtige uitvoeringen van Nightwish-hits zoals ‘Our Decades in the Sun’ en persoonlijke favorieten zoals ‘Energize Me’ van After Forever.

Een emotioneel hoogtepunt was het duet ‘Daydream’ met haar zus Irene Jansen. Het publiek werd meegenomen op een muzikale reis, waarbij de grenzen van genres vervaagden, en Floor Jansen bewees opnieuw dat ze de erkenning in Nederland dubbel en dwars verdient. Het concert eindigde met een ovationeel applaus, maar niet voordat Floor Jansen en haar band een indrukwekkende toegift neerzetten. Het was een avond vol muzikale magie en een bewijs van Jansens onbetwistbare talent en veerkracht, niet alleen als artiest maar ook als nieuwe moeder. AFAS Live zal deze avond, waar metal en emotie elkaar ontmoetten, niet snel vergeten.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Floor Jansen Setlist AFAS Live, Amsterdam, Netherlands 2023

Deel: