Ennio Morricone, de meest productieve componist in de geschiedenis van de filmmuziek zou vandaag zijn 95e verjaardag vieren. De vijfvoudige Oscar-nominee heeft voor meer dan 500 films muziek gecomponeerd, waaronder voor welbekende klassieke westerns als ‘For a Few Dollars More’ en ‘The Good, The Bad and The Ugly’, evenals voor iconische films als ‘The Untouchables’, ‘The Mission’, ‘Cinema Paradiso’ en meer recent Quentin Tarantino’s ‘Kill Bill’ en ‘Django Unchained’. Morricone was de enige componist die ooit de prestigieuze ere-Oscar (in 2007) heeft gewonnen als erkenning voor zijn “prachtige en veelzijdige bijdrage aan de kunst van de filmmuziek.”

Ennio Morricone, de iconische componist van onze tijd

Hij was gedurende zijn carrière ook genomineerd geweest voor vijf andere Oscars en heeft twee Grammy Awards, twee Golden Globes, vijf BAFTA’s, zeven David di Donatello Awards en acht Nastro d’Argento Awards gewonnen evenals de Polar Music Prize. In 2009 schonk de Franse president Sarkozy hem de prestigieuze Legion d’honneur. Morricone’s buitengewoon diverse muzikale benadering gaat van klassiek, jazz en pop tot rock, elektronisch, avant-garde en authentieke Italiaanse muziek. Door de waardering van legendarische figuren in de muziek zoals Quincy Jones en hedendaagse regisseurs zoals Martin Scorsese was Ennio Morricone een iconische componist van onze tijd.

Ennio Morricone overleed op 6 juli 2020.

Deel: